Έργα τέχνης από εμετό μύγας δημιουργεί ο 35χρονος John Knuth από το Λος Άντζελες.

«Καθώς αναπτύχθηκα ως καλλιτέχνης, άρχισα να ενδιαφέρομαι για το πώς οι μύγες μεταδίδουν ασθένειες και πώς αυτό θα μπορούσε να χρησιμεύσει για τη δημιουργία τέχνης», δήλωσε ο καλλιτέχνης.

«Ήξερα πως οι ασθένειες μεταδίδονται μέσω του πεπτικού τους συστήματος, όμως δεν γνώριζα ακριβώς τη συγκεκριμένη βιολογική λειτουργία. Έτσι το έψαξα και ανακάλυψα ότι καθώς τρώνε οι μύγες αφήνουν σημάδια τα οποία ουσιαστικά δημιουργούνται από τον εμετό τους», εξήγησε.

Οι μύγες δεν μπορούν να μασήσουν γι αυτό και πριν φάνε την τροφή τη διαποτίζουν με ένα μείγμα σάλιου και υλικού που έχει υποστεί μερική πέψη.

Έτσι η τροφή υγροποιείται και η μύγα μπορεί να τη ρουφήξει. Ωστόσο η διαδικασία αφήνει σημάδια και συγκεκριμένα μικρές ποσότητες εμετού μύγας.

Αυτή ακριβώς τη λειτουργία εκμεταλλεύεται ο καλλιτέχνης για να δημιουργήσει τους πίνακές του.

Ο Knuth αναμειγνύει ζαχαρούχο νερό με χρώματα ζωγραφικής και περιμένει από τις μύγες να κάνουν τα υπόλοιπα, δηλαδή να αφήσουν το, αηδιαστικό για πολλούς, σημάδι τους στον καμβά.

Κάθε πίνακας χρειάζεται ως και τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί. Δεδομένου ότι οι οικιακές μύγες ζουν κατά μέσο όρο ένα μήνα, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί αρκετές γενιές εντόμων για να ολοκληρώσει ένα έργο.

Τα μεγαλύτερα έργα του, ύψους 1,8 μέτρων και πλάτους 1,2 μέτρων, δημιουργούνται από περίπου 55.000 μύγες.

Πηγή: econews.gr