Οι νυχτερίδες συνεχίζουν να ζουν αινιγματικές ζωές σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς τους.
Και μία από αυτές είναι το γεγονός ότι αποτελούν ιδανικές δεξαμενές για τόσα και τόσα βακτήρια χωρίς οι ίδιες να εμφανίζουν εμφανή σημάδια νόσου.
Ο ρόλος τους εξάλλου σε μια σειρά ιών και πανδημιών είναι περίτρανα γνωστός, σε πράγματα δηλαδή όπως η λύσσα, αλλά και οι κορονοϊοί, οι φιλοϊοί, ο Έμπολα, ο SARS και πάει λέγοντας.
Τον ρόλο τους ως θερμοκοιτίδα ιών έψαξε λοιπόν να βρει μια νέα μελέτη, με συνδυασμό εμπειρικών δεδομένων και προγνωστικών μοντέλων. Και βρήκε κάτι σημαντικό.
Οι νυχτερίδες έχουν λοιπόν ετοιμοπόλεμο ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να ανταποκρίνεται άμεσα σε οποιαδήποτε απειλή. Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που διευκολύνει τη διασπορά των ιών. Πως μεταδίδουν άμεσα τους ιούς δηλαδή χωρίς αυτοί να προλάβουν να προσβάλουν τις νυχτερίδες.
Ζώα με ασθενέστερα ανοσοποιητικά θα υπέφεραν πολύ από τους ιούς που κουβαλάνε οι νυχτερίδες. Εκείνες όμως μπορούν να δημιουργούν επιτόπου αποτελεσματικές αντιϊκές αντιδράσεις.
«Αυτό θα κατέληγε σε εκτεταμένη φλεγμονή αν κάποιο άλλο ζώο επιχειρούσε μια τέτοια αντιϊκή αντίδραση με το δικό του ανοσοποιητικό. Οι νυχτερίδες εμφανίζονται να έχουν ιδιαιτέρως ανθεκτικές αντιφλεγμονώδεις οδούς», λένε χαρακτηριστικά οι ερευνητές στο άρθρο τους στο «eLife».
«Όταν έχεις ένα τόσο ανώτερο ανοσοποιητικό σύστημα … οι ιοί δεν προκαλούν βλάβη στον ξενιστή τους. Όταν όμως μεταφέρεται σε κάτι σαν τον άνθρωπο, εμείς δεν έχουμε τους ίδιους αντιϊκούς μηχανισμούς, γι’ αυτό και βιώνουμε μεγάλες παθολογίες».
Οι νυχτερίδες μεταφέρουν τους ιούς τους μέσω του σάλιου, των ούρων και των κοπράνων τους, μολύνοντας έτσι άλλα ζώα, πριν αυτά μολύνουν τον άνθρωπο.
Η επιστημονική εργασία δεν επιχειρεί φυσικά να ενοχοποιήσει τις νυχτερίδες για τα πάντα, παρά να μάθει πώς ακριβώς δεν νοσούν από τους ιούς που μεταφέρουν.