Η ρύπανση με πλαστικά δεν απειλεί μόνο τους ωκεανούς αλλά αποτελεί διογκούμενο κίνδυνο και για τις λίμνες, σύμφωνα με ερευνητές που επικέντρωσαν τη μελέτη τους στη λίμνη Garda στην Ιταλία και εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις ουσιών που υπάρχουν στα πλαστικά.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, σημειώνεται πως τα επίπεδα είναι παρόμοια με αυτά που μετρήθηκαν σε ιζήματα από παραλίες.
Οι ερευνητές εκφράζουν ανησυχία για το ότι μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια συσσωρεύονται στο νερό και στα είδη που ζουν στις λίμνες και είναι πιθανό με τον τρόπο αυτό να περάσουν στην τροφική αλυσίδα.
Το πρόβλημα των πλαστικών αποβλήτων στους ωκεανούς έχει καταγραφεί και επισημανθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα αφορά τόσο τα μεγαλύτερα κομμάτια, τα οποία συχνά καταπίνουν τα θαλάσσια είδη, αλλά και τα πολύ μικρά κομμάτια που ονομάζονται μικροπλαστικά.
Δεν έχει όμως μελετηθεί ιδιαίτερα το αντίστοιχο πρόβλημα στις λίμνες.
Η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στη λίμνη Garda, όπου οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές συγκεντρώσεις πλαστικού σε δείγματα ιζημάτων.
Στη βόρεια πλευρά μέτρησαν περίπου 1000 μεγάλα σωματίδια ανά τετραγωνικό μέτρο νερού και 450 μικροπλαστικά.
«Ήταν για μας έκπληξη», δήλωσε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Christian Laforsch από το Πανεπιστήμιο του Bayreuth. «Έχουμε βρει παρόμοιες ποσότητες πλαστικών σωματιδίων σε δείγματα του οικοσυστήματος της λίμνης, όπως και στις θάλασσες».
Τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα πλαστικά μπορεί να είναι δηλητηριώδη και να προκαλέσουν βλάβες στο ενδοκρινικό σύστημα, ακόμα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν καρκίνο.
Μπορούν επίσης να μεταφέρουν επικίνδυνους οργανικούς ρύπους σε καθαρά περιβάλλοντα όπως οι λίμνες.
Παλαιότερες έρευνες σε ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη έχουν δείξει πως αυτά τείνουν να συσσωρεύουν μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια στον ιστό τους. Ο καθηγητής Laforsch ανησυχεί πως ίσως αυτό συμβαίνει και στη λίμνη Garda και όχι μόνο.
«Πολλοί οργανισμοί καταπίνουν αυτά τα πλαστικά θραύσματα περνώντας τα για τροφή. Μπορεί να υπάρχουν συνέπειες όταν αυτά επιδρούν στο ορμονικό σύστημα, για παράδειγμα μπορεί να προκαλούν στειρότητα», ανέφερε.
Δεν αφορά το ζήτημα μόνο τη λίμνη Garda, εξηγεί ο Laforsch. «Κάνουμε ελέγχους και στη Βαυαρία και η κατάσταση δείχνει σχεδόν ίδια. Είναι, πιστεύω, πρόβλημα όλης της Ευρώπης και πιθανώς όλου του κόσμου».