Η χρήση υδροκυανίου για τη δηλητηρίαση τουλάχιστον 41 ελεφάντων στο Εθνικό Πάρκο της Ζιμπάμπουε έχει ανησυχήσει τις αρχές που φοβούνται ότι το θανατηφόρο δηλητήριο θα μπορούσε να σκοτώσει εκατομμύρια όρνεα που τρέφονται με νεκρά ζώα.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ζιμπάμπουε, οι λαθροθήρες έριξαν υδροκυάνιο στις πηγές, από τις οποίες πίνουν νερό οι ελέφαντες. «Δυστυχώς αυτό που κάνουν είναι πολύ σκληρό γιατί δεν τελειώνει με το θάνατο των ελεφάντων», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

«Θα συμβεί αυτό που αποκαλούμε ‘φαινόμενο τέταρτης γενιάς’ λόγω της δραστικότητας του υδροκυανίου. Ζώα που τρέφονται με τους νεκρούς ελέφαντες θα πεθάνουν, ενώ θα πεθάνουν και αυτά που θα τραφούν με τα νεκρά ζώα», τόνισε προειδοποιώντας ότι το δηλητήριο «θα περάσει στην τροφική αλυσίδα σκοτώνοντας εκατοντάδες ζώα».

Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Sky News, η αστυνομία συνέλαβε έξι μέλη μίας ομάδας λαθροκυνηγών που φέρονται να χρησιμοποίησαν το δηλητήριο προκειμένου να αφαιρέσουν 17 χαυλιόδοντες, αξίας περίπου 120 χιλ. δολαρίων.