Απολιθώματα του μεγαλύτερου ψαριού στον κόσμο βρήκε μια διεθνής ομάδα παλαιοντολόγων από τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας και τα πανεπιστήμια του Εδιμβούργου και της Γλασκώβης.
Πρόκειται για το γιγάντιο οστεώδες ψάρι Leedsichthys που κολυμπούσε στους ωκεανούς πριν 160 εκατομμύρια χρόνια, τρεφόταν με πλαγκτόν και έφτανε σε μήκος τα 15,2 μέτρα.
Τα ευρήματα εκτιμάται ότι συμπληρώνουν τα κενά στην ιστορία της εξέλιξης των ψαριών, των θηλαστικών και των οικοσυστημάτων των ωκεανών.
Έτσι όπως οι δεινόσαυροι στην ξηρά εξελίχθηκαν και δημιούργησαν ζώα τεραστίων διαστάσεων, τα θαλάσσια πλάσματα επίσης άρχισαν να αναπτύσσονται πάρα πολύ κατά την Ιουρασική περίοδο.
«Η διαδικασία είναι γνωστή ως γιγαντισμός», δήλωσε ο ερευνητής Jeff Liston από τα Εθνικά Μουσεία της Σκωτίας.
«Η διαδικασία ήταν γνωστή για τα χερσαία ζώα, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιος τρόπος για να μάθουμε αν συντελέστηκε μια παράλληλη διαδικασία στους ωκεανούς. Τώρα ξέρουμε ότι αυτό συνέβη, αν και δεν έχουμε διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους παρουσιάστηκαν αυτά τα γιγάντια κτήνη τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα», προσέθεσε ο ερευνητής.
«Τα γιγάντια ζώα που ζουν σήμερα στους ωκεανούς και τρέφονται με πλαγκτόν συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα σπονδυλωτά ζώα της σύγχρονης εποχής. Το αρχαίο ψάρι Leedsichthys ήταν το πρώτο στη Γη με αυτόν τον ρόλο», συμπλήρωσε.
«Το Leedsichthys ήταν ο πρωτοπόρος της ομάδας ζώων που συμπληρώνεται σήμερα από θηλαστικά όπως οι μπλε φάλαινες, οι καρχαρίες, οι φαλαινοκαρχαρίες και τα σαλάχια», διευκρίνισε ο Δρ. Liston.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες το γιγάντιο ψάρι είχε την ίδια τύχη με τα τεράστια ζώα της ξηράς και εξαλείφθηκε από την ίδια αιτία που αφάνισε τους δεινοσαύρους πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.
Πηγή: econews.gr