Μετά την τραγωδία με τα κοάλα, που άλλα χάθηκαν μαζικά κι άλλα βασανίστηκαν με τραυματισμούς και εγκαύματα, από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία, ακόμα ένα είδος άγριας ζωής βρίσκεται τώρα υπό άμεση απειλή ως συνέπεια της φωτιάς.
Χιλιάδες μωρά νυχτερίδες του είδους «ιπτάμενες αλεπούδες» ή πτερόποδες έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους, καθώς το χάος με τις φωτιές διατάραξε την ικανότητα των νυχτερίδων να παράγουν γάλα για να ταΐζουν τα μικρά τους.
Είδος υπό εξαφάνιση, η ιπτάμενη αλεπού με το γκρι κεφάλι είναι μια από τις μεγαλύτερες νυχτερίδες στον κόσμο με ένα άνοιγμα φτερών έως και ενός μέτρου, ενώ το σώμα της καλύπτεται από σκούρο γκρι τρίχωμα που γίνεται πορτοκαλί στον λαιμό.
«Χάσαμε περίπου 90 τις τελευταίες τρεις εβδομάδες» είπε ο Χιου Πίτι, οικολόγος ο οποίος επιτηρεί αποικία αναπαραγωγής νυχτερίδων, η οποία κάθε χρόνο σχηματίζεται από τον Νοέμβριο ως τον Μάιο στην πόλη Μπέγκα της ανατολικής ακτής. «Τα μικρά έχουν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους που δεν βρίσκουν αρκετή τροφή για να έχουν γάλα» εξηγεί προσθέτοντας ότι η ξηρασία έχει προκαλέσει τις ελλείψεις τροφής, που στη συνέχεια οξύνθηκαν εξαιτίας των πυρκαγιών. Αυτό τις ανάγκασε να εγκαταλείψουν τα μωρά ιπτάμενες αλεπούδες. «Τα βρήκαμε στο έδαφος κάτω από τα δέντρα στο πάρκο» εξήγησε.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι δασικές πυρκαγιές εξολόθρευσαν σχεδόν τον μισό πληθυσμό των κοάλα σε έναν παράκτιο βιότοπό τους στη Νέα Νότια Ουαλία, ενώ απανθράκωσε περίπου δέκα εκατομμύρια στρέμματα γεωργικής και δασικής γης, στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους από τον Νοέμβριο και κατέστρεψε πάνω από 400 σπίτια.
Ο πληθυσμός ιπτάμενων αλεπούδων της Αυστραλίας κυμαίνεται από περίπου 450.000 ως 650.000 άτομα, εκτιμά η κυβέρνηση.
Βορειότερα της Μπέγκα βρίσκεται το Μπέιτμαν Μπέι, όπου οι παρατηρητές έχουν καταγράψει 100 θανάτους, ενώ στη γειτονική περιοχή Σόαλχεϊβεν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.900 νεκρές νυχτερίδες.
Οι νυχτερίδες είναι νυχτερινοί επικονιαστές, σημαντικοί για την προστασία του δάσους, σημειώνει η Τζανίν Ντέιβις, αξιωματούχος της κλινικής και καταφυγίου νυχτερίδων της Σόαλχεϊβεν, που επιβεβαίωσε τους 1.900 θανάτους.
Η μείωση στον αριθμό των νυχτερίδων θα επηρεάσει «όλα τα άλλα ζώα που εξαρτώνται από τα δένδρα που επικονιάζουν–παπαγάλους, διδέλφηδες, κοάλα» προσθέτει.