Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο για τα υλικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που διοργανώνει το πανεπιστήμιο του Bolton (University of Bolton) της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο αναπτύσσει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.
Κατά την πρώτη μέρα του συνεδρίου μίλησαν διεθνούς φήμης ομιλητές, Ελληνες και ξένοι, παρουσιάζοντας πρωτοποριακά υλικά, νέες ιδιότητες ήδη γνωστών υλικών καθώς και χρήσεις και εφαρμογές τους στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Πιεζοηλεκτρικά υλικά που μπορούν να μετατρέψουν μηχανική ενέργεια σε ηλεκτρική, ειδικές επιστρώσεις που τοποθετούνται ακόμα και πάνω σε τέντες σπιτιών, θερμοηλεκτρικά υλικά όπως PBS που είναι πλέον πολλά υποσχόμενο ενώ είχε εγκαταλειφθεί ως άχρηστο την δεκαετία του 60, είναι μερικά από τα υλικά που παρουσίασαν οι ομιλητές.
Ο καθηγητής Γιάννης Μπακούρος από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Μακεδονίας μιλάει στο newsbeast.gr για τις εμπορικές προμήθειες στον ενεργειακό τομέα και την ανάγκη του δημοσίου τομέα για ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, καθώς και για το μέλλον της χώρας σε θέματα ενέργειας. Τονίζει δε ότι οι σπουδαστές του ενεργειακού τομέα έχουν πολλές επιλογές και προοπτικές απασχόλησης εάν επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα.
Ο καθηγητής και πρόεδρος του συνεδρίου Σοφοκλής Μακρίδης από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μίλησε για το συνέδριο, για την πολύ μεγάλη ανταπόκριση πέρα από τις προσδοκίες των διοργανωτών αλλά και για τα σχέδια του ακόμη μεγαλύτερου συνεδρίου που θα οργανωθεί για την επόμενη χρονιά.
Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Bolton και αντιπρόεδρος του συνεδρίου Ηλίας Σιώρης μίλησε στο newsbeast.gr για μια νέα κατοχυρωμένη ελληνική πατέντα η οποία αφορά σε ένα ευλύγιστο υλικό από ίνες το οποίο θα μπορούσε να εγκατασταθεί π.χ. στις τέντες των σπιτιών για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας, και είναι σε ερευνητικό στάδιο αν και έχει χρηματοδοτηθεί από μια αγγλική εταιρεία την fibrlec και ενδέχεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στο μέλλον.
– Τι παρουσιάστηκε στην πρώτη μέρα του συνεδρίου;
Είδαμε καθηγητές διαφόρων πανεπιστημίων από 25 τουλάχιστον χώρες που πραγματοποίησαν ομιλίες στις ΑΠΕ και βλέπουμε καινοτομίες των τελευταίων χρόνων.
-Εσείς τι παρουσιάσατε;
Εγώ παρουσίασα τη δουλειά μου η οποία είναι πάνω σε ευφυείς ίνες που έχουν δύο χαρακτηριστικά. Είναι πιεζοηλεκτρικές και φωτοβολταϊκές.
Αυτή η καινοτομία είναι προστατευόμενη με διάφορες πατέντες οσον αφορά στα υλικά και στα ηλεκτρονικά που βοηθάνε στη συλλογή της ενέργειας. Η καινοτομία αυτή βγαίνει τώρα από τα εργαστήριά μας και πάει στη βιομηχανία. Πρόκειται για υλικό που μπορείς να λυγίσεις, να πλέξεις και να το διαμορφώσεις όπως οι ανάγκες απαιτούν.
– Τι εμπορική εφαρμογή μπορεί να έχει;
Οι εμπορικές εφαρμογές είναι τεράστιες. ‘Όπου μπορεί να υπάρχει ύφασμα, το υλικό αυτό μπορεί να εφαρμοστεί. Από πράγματα που φοράς και σάκους μέχρι καραβόπανο από ιστιοπλοϊκό και τεχνητά δέντρα.
-Τι αποτέλεσμα έχει;
Το αποτέλεσμά του υλικού είναι πρώτον ότι θα παίρνει ενέργεια από τον ήλιο (γιατί είναι φωτοβολταϊκή) και θα τη μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, το βράδυ που δεν θα υπάρχει ήλιος, και μπορεί να υπάρχει αέρας ή βροχή ή οτιδήποτε, πάλι θα δουλεύει και θα μετατρέπει την ενέργεια από μηχανική σε ηλεκτρική.
– Δηλαδή μπορεί να μετατρέπει οποιοδήποτε ύφασμα, ή επιφάνεια στην οποία εφαρμόζεται, σε παραγωγή ενέργειας.
Ακριβώς, και μετά θα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις στο κινητό σου ή στον φορητό υπολογιστή σου.
-Πότε αναμένεται να βγει στην αγορά;
Δεν γνωρίζουμε, καθώς εμείς ασχολούμαστε με το εργαστηριακό κομμάτι. Η εταιρία που το αναλαμβάνει αυτό, η αγγλική FibrLec, θα μπορούσε να απαντήσει, αλλά απ ό,τι ξέρω το ενδιαφέρον τους για την καινοτομία μας είναι πολύ μεγάλο.
-Δηλαδή θα μπορούσε κάποιος να το εφαρμόσει σε μια τέντα-και τα ελληνικά σπίτια έχουν πολλές τέντες-, και να παράγει ενέργεια.
Έτσι ακριβώς. Είναι μια επιφάνεια που είναι τώρα ανεκμετάλλευτη αλλά θα μπορούσε να παράγει ενέργεια. ‘Η θα μπορούσαν να τοποθετηθούν στο αυτοκίνητο και να παράγουν ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στον κλιματισμό.
Το συνέδριο ολοκληρώνεται στις 3 Ιουλίου και θα καλύψει εκτός από τα υλικά την απόδοση της ενέργειας και την αποθήκευσή της, μοντελοποίηση και προσομοίωση, καθώς και αναδυόμενες τεχνολογίες ενέργειας.
Το συνέδριο υποστηρίζεται ακαδημαϊκά από σημαντικά πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού όπως: Loughborough University, The University of Manchester, The University of Nottingham, Sheffield Hallam University, Marmara University καθώς και από την Ελλάδα όπως: ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, και NEW YORK COLLEGE.
Μεγάλος χορηγός του συνεδρίου είναι η ΔΕΗ.