Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παραμένουν ενδογενείς παράγοντες της κλιματικής αλλαγής και είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη.

Και βέβαια, καθόλου αναπάντεχα, είναι ένας κλάδος αυτός που επιβαρύνει το περιβάλλον όσο κανείς άλλος: οι γίγαντες των ορυκτών καυσίμων.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, 20 μόλις από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καυσίμου του κόσμου απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα πάνω από το 1/3 όλων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εδώ και αρκετές δεκαετίες.

Το Climate Accountability Institute μας λέει πως αυτές οι εταιρίες ευθύνονται για 480 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου από το 1965 έως και σήμερα, αντιστοιχώντας στο 35% της συνολικής συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 1965-2017. Δώδεκα από τις 20 εταιρίες είναι μάλιστα κρατικές.

Η συντριπτική πλειονότητα των εκπομπών προκύπτουν από τη χρήση των προϊόντων τους (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, κάρβουνο και κηροζίνη) και το υπόλοιπο έχει να κάνει με τη διύλιση των καυσίμων και τη μεταφορά τους.

«Σημαντική ηθική, οικονομική και νομική ευθύνη» θεωρεί το Climate Accountability Institute πως έχουν αυτοί οι επιχειρηματικοί γίγαντες για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα…