Το «πορτραίτο» του κομήτη ISON, κατάφερε να καταγράψει το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ, χαρίζοντας στους αστροφυσικούς την πιο καθαρή εικόνα του ουράνιου σώματος.
Η φωτογραφία που μπορείτε να δείτε παρακάτω τραβήχτηκε στις 10 Απριλίου, όταν ο κομήτης βρίσκονταν σε απόσταση ανάλογη με αυτή του Δία, από τον πλανήτη μας.
Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από δύο Ρώσους ερασιτέχνες αστρονόμους το Σεπτέμβριο του 2012. Επισήμως αποκαλείται C/2012 S1, αλλά πολλοί του έχουν δώσει το χαρακτηρισμό «κομήτης του αιώνα». Ο λόγος για αυτό είναι ότι τον προσεχή Νοέμβριο, ο κομήτης θα πραγματοποιήσει διέλευση σε μικρή απόσταση από την Ήλιο. Αν ο κομήτης επιζήσει από το πέρασμά του δίπλα στο καυτό άστρ, τότε στη συνέχεια ίσως είναι ορατός ακόμα και τη μέρα στον ουρανό μας.
Εκτιμήσεις μάλιστα θέλουν η φωτεινότητά του να επισκιάσει ακόμη και την πανσέληνο στο νυχτερινό ουρανό της Γης.
Όπως σχεδόν όλοι οι κομήτες, ο ISON αποτελείται από πετρώματα και πάγο. Οι πρώτες μετρήσεις με τη βοήθεια του «Χαμπλ» δείχνουν ότι ο πυρήνας του κομήτη δεν είναι μεγαλύτερος σε διάμετρο από 6,5 χιλιόμετρα, ενώ χάνει σκόνη, αέρια και άλλα υλικά με ρυθμό περίπου 51.000 κιλά το λεπτό, ποσότητα που αυξάνεται όσο πλησιάζει τον Ήλιο και δέχεται την καυτή «ανάσα» του τελευταίου, με συνέπεια σιγά-σιγά ο κομήτης να εξατμίζεται.
Η κεφαλή του κομήτη έχει διάμετρο περίπου 5.000 χιλιομέτρων, ενώ η ουρά του έχει κιόλας μήκος πάνω από 92.000 χιλιόμετρα.
Αυτή η αυξημένη απώλεια υλικών θεωρείται ασυνήθιστη για ένα κομήτη τόσο μακριά ακόμα από τον Ήλιο και μπορεί να αποτελεί προμήνυμα ότι τελικά δεν θα κατορθώσει να βγει ακέραιος, όταν θα έχει πλησιάσει πολύ τον «δημιουργό» του ηλιακού μας συστήματος.
Το ουράνιο σώμα ίσως διασπαστεί τελείως πριν καν φτάσει στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση περίπου 1,1 εκατ. χλμ. από αυτόν, στις 28 Νοεμβρίου.