Κανένα κρούσμα λύσσας σε κόκκινη αλεπού δεν σημειώθηκε την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Δεν υπάρχει άλλο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα από το 2014, οπότε και καταγράφηκε το τελευταίο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κτηνίατρος της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του υπουργείου, Αριστομένης Κατσιώλης.
Στην Ελλάδα καταγράφηκαν 40 κρούσματα λύσσας, στην άγρια πανίδα, το 2012, 33 το 2013 και οκτώ το 2014. Το πρόγραμμα επιτήρησης της λύσσας δε σταματά.
«Για να έχουμε καλύτερη κάλυψη της περιοχής και να είμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο σίγουροι ότι τα ζώα της άγριας πανίδας δεν έχουν προσβληθεί, συνεχίζεται η συλλογή δειγμάτων θανατωμένων κόκκινων αλεπούδων» πρόσθεσε ο κύριος Κατσιώλης, σε δήλωσή του, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι η διαδικασία θα γίνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, σε όλες τις περιφερειακές ενότητες στο πλαίσιο της αξιολόγησης της εφαρμογής του προγράμματος της ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας, με σκοπό τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων.
Σε ό,τι αφορά τις γειτονικές χώρες, στην επίσημη σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν αναφέρονται περιστατικά λύσσας σε κόκκινη αλεπού ή σε οικόσιτα ζώα μετά το 2015 στην Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ωστόσο στην Τουρκία, εξακολουθεί να καταγράφεται η νόσος στην άγρια πανίδα, παρότι σημειώνεται μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων (320 το 2013, 268 το 2014, 173 το 2015, 105 το 2016, 53 το 2017 και 11 το 2018). Στη γειτονική χώρα εκατοντάδες είναι, άλλωστε, κάθε χρόνο τα κρούσματα λύσσας και σε οικόσιτα ζώα. Στοιχεία για το 2019 δεν είναι, ακόμη, διαθέσιμα.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα καταγράφηκαν 40 κρούσματα λύσσας στην άγρια πανίδα το 2012, 33 το 2013 και οκτώ το 2014.
Η φετινή, άλλωστε, απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάνει αναφορά στα κρούσματα που υπήρξαν στην Τουρκία την διετία 2016 και 2017 και ορίζει τις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος του εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους πολίτες, αν βρουν μπροστά τους κάποιο εμβόλιο – δόλωμα, να αποφύγουν την επαφή με αυτό ειδικά με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.
Σε περίπτωση, άλλωστε, που κάποιος σκύλος έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει, αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Αν ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι’ αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το προσέλαβε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.