Οι εμπειρογνώμονες του Εθνικού Επιστημονικο-ερευνητικού Ινστιτούτου Αλιείας και Ωκεανογραφίας απελευθέρωσαν σήμερα, δυο όρκες και έξι φάλαινες μπελούγκα από τη λεγόμενη «φυλακή των κητών» που βρίσκεται στον Κόλπο Σρένταγια της Πριμόριε, της Ρωσίας. Στα θαλάσσια θηλαστικά τοποθετήθηκαν πομποί με δορυφορικά συστήματα, προκειμένου οι επιστήμονες να παρακολοθούν τις κινήσεις και τη συμπεριφορά τους.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου τύπου, «οι εμπειρογνώμονες απελευθέρωσαν σήμερα τα θαλάσσια θηλαστικά που είχαν μεταφερθεί στο ακρωτήριο Περόφσκι (στην περιοχή Χαμπάροφσκ). Δύο όρκες και έξι φάλαινες μπελούγκα επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Προτού τις απελευθερώσουν, οι κτηνίατροι πραγματοποιήσαν όλες τις απαραίτητες αναλύσεις, επισημαίνοντας ότι οι δείκτες υγείας των θαλάσσιων θηλαστικών είναι καλοί. Επίσης στις όρκες και στις φάλαινες μπελούγκα τοποθετήθηκαν πομποί που εκπέμπουν δορυφορικά σήματα και δίνουν την δυνατότητα στους επιστήμονες να παρακολουθούν τις μετακινήσεις τους και να συλλέγουν πληροφορίες για τη συμπεριφορά τους». Στην δήλωση αυτή προέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του Ινστιτούτου Αλεξέι Σμαρόντοφ.
UPDATE 2) Watch as the 2 Orcas & 6 Belugas are loaded onto barges that will take them back to the Sea of Okhotsk. The Director of VNIRO, Kirill Kolonchin, said every whale will be examined, rehabilitated, equipped with a satellite tracker & monitored for 3 months after release. pic.twitter.com/FRxdA8Hx6j
— Quad Finn (@Quad_Finn) June 22, 2019
Ο Σαμαρόντοφ προσέθεσε ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή που τα θαλάσσια θηλαστικά αφέθηκαν ελεύθερα είναι ευνοϊκές. «Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, οι όρκες είχαν έναν εκνευρισμό που ήταν αναμενόμενος, με αποτέλεσμα για μερικές ώρες να παραμένουν κοντά την ακτή ενώ στην συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την έξοδο του κόλπου της Σαχαλίνης. Μετά το μεσημέρι απελευθερώθηκαν και οι φάλαινες μπελούγκα, οι οποίες κατευθύνθηκαν αμέσως προς την ανοιχτή θάλασσα.
Οι πρώτες αυτές όρκες και φάλαινες μπελούγκα είχαν μεταφερθεί τις προηγούμενες ημέρες στο ακρωτήριο Περόφσκι στην περιοχή Χαμπάροφσκ. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς τους, η οποία διήρκεσε έξι μέρες, καθώς διάνυσαν μια διαδρομή 1.800 χιλιομέτρων, όσο είναι δηλαδή το μήκος της διαδρομής από τον Κόλπο Σρένταγια έως το ακρωτήριο Περόφσκι, στο πλευρό τους βρισκόντουσαν κτηνίατροι και εκπαιδευτές που είχαν την επιμέλεια τους, δήλωσε ο Σμαρόντοφ.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Αλιείας και Ωκεανογραφίας επισήμανε ότι μόλις η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που συνόδευσε τα θαλάσσια θηλαστικά στο ακρωτήριο Περόφσκι, επιστρέψει στην περιοχή Πριμόριε, θα ξεκινήσει η προετοιμασία για τη μεταφορά και την απελευθέρωση της επόμενης ομάδας των θαλάσσιων θηλαστικών.