Το 80% των λυμάτων της Ινδίας δεν υφίσταται επεξεργασία και καταλήγει απευθείας στα ποτάμια της χώρας, μολύνοντας τις κύριες πηγές πόσιμου νερού, σύμφωνα με μελέτη του Κέντρου για τις Επιστήμες και το Περιβάλλον με τίτλο «Τα περιττώματα έχουν σημασία» (Excreta Does Matter).
Οι πόλεις της Ινδίας παράγουν περίπου 40.000 εκατομμύρια λίτρα λυμάτων ημερησίως και μετά βίας το 20% της γιγάντιας αυτής ποσότητας υφίσταται επεξεργασία.
«Τα μη επεξεργασμένα λύματα που απορρίπτονται στους ποταμούς καταλήγουν στα υπόγεια ύδατα δημιουργώντας μια υγειονομική βόμβα στην Ινδία», επισημαίνεται στη μελέτη.
Κύριες αιτίες της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα είναι η αδυναμία επιβολής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η ραγδαία αστική ανάπτυξη και η άγνοια για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα λύματα.
«Τα μη επεξεργασμένα λύματα σκοτώνουν τους ποταμούς της Ινδίας», τονίζουν οι ερευνητές στην έκθεσή τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κεντρικό Συμβούλιο Ελέγχου για τη Ρύπανση, το 2011 μόνο οι 160 από 8.000 πόλεις στην Ινδία διέθεταν αποχετευτικά συστήματα και μονάδες επεξεργασίας υδάτων.
Αντίθετα, οι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι χιλιάδες μικρά εργοστάσια απέρριπταν τα μη επεξεργασμένα λύματα στα ποτάμια με αποτέλεσμα τα τοξικά απόβλητα να αναμειγνύονται με το φρέσκο νερό.
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση είναι ανίκανη να ρυθμίσει τη χρήση νερού, με την ετήσια κατανάλωση της χώρας να προβλέπεται ότι θα διπλασιαστεί μέχρι το 2050.
Πηγή: econews.gr