Περισσότερες από 140 χώρες που συμμετείχαν σε συνομιλίες του ΟΗΕ στη Γενεύη ενέκριναν συνθήκη για τον περιορισμό στη χρήση υδραργύρου και τη λήψη δεσμευτικών μέτρων.
Η σύμβαση θα ρυθμίζει μια σειρά από τομείς, όπως οι εξής:
– η προμήθεια και εμπορία υδραργύρου.
– η χρήση του υδράργυρου σε προϊόντα και βιομηχανικές διαδικασίες.
– τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών από βιοτεχνίες και μικρής κλίμακας ορυχείων εξόρυξης χρυσού.
– τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη μείωση των εκπομπών από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και εγκαταστάσεις παραγωγής μετάλλων.
Ο υδράργυρος είναι ένα ιδιαιτέρως τοξικό μέταλλο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή μιας σειράς προϊόντων, από θερμόμετρα και λαμπτήρες, έως την τσιμεντοβιομηχανία και για τη τη μείωση των εκπομπών αερίων από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση δεν απαγορεύει πλήρως τη χρήση υδραργύρου στα ορυχεία, όπως στα ορυχεία εξόρυξης χρυσού που μας αφορούν τελευταία, τα οποία αποτελούν πλέον και τη μεγαλύτερη πηγή ρύπανσης από το τοξικό μέταλλο.
Ο υδράργυρος είναι ένα βαρύ μέταλλο που βρίσκεται σε υγρή μορφή σε θερμοκρασία δωματίου εξαερώνεται εύκολα και διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Τότε κυκλοφορεί στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τους έμβιους οργανισμούς επί μακρόν, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί σε μεγάλες αποστάσεις από το σημείο της αρχικής ρύπανσης.
Ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς προκαλεί θανατηφόρα δηλητηρίαση και μόνιμες βλάβες στο νευρικό, το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, τους πνεύμονες και τα νεφρά.
Η σύμβαση που υπογράφηκε στη Γενεύη της Ελβετίας κατόπιν μιας εβδομάδας σκληρών διαπραγματεύσεων έγινε γνωστή ως Σύμβαση Μιναμάτα, παίρνοντας το όνομά της από την ομώνυμη ιαπωνική πόλη όπου σημειώθηκε μια από τις χειρότερες περιπτώσεις μαζικής δηλητηρίασης από υδράργυρο.
Η σύμβαση θα τεθεί σε ισχύ μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια και θα υπογραφεί τον Οκτώβριο στη Μιναμάτα, προς τιμήν των θυμάτων και των επιζώντων.
Ο εκπρόσωπος του Προγράμματος Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (UNEP) Νικ Νάταλ δήλωσε στο Reuters ότι η συνθήκη θα «απαλλάξει τον κόσμο από ένα επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία μέταλλο».
Πηγή: econews.gr