Όσοι ύψωσαν χθες το βλέμμα τους στον ουράνιο θόλο και απόλαυσαν την ολοφώτεινη νύχτα, ήταν μάρτυρες μιας σπάνιας σύμπτωσης: της εαρινής ισημερίας που συνέπεσε με την τρίτη και τελευταία για φέτος υπερπανσέληνο.
Η άνοιξη έκανε θεαματική «είσοδο» με την εαρινή ισημερία, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, σχεδόν να συμπίπτει με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης.
Όπως εξηγεί στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο Tom Kerss, αστρονόμος στο Royal Observatory Greenwich, είναι σπάνιο να συμπίπτει η υπερσελήνη με την ισημερία. «Την τελευταία φορά που συνέβη ήταν το 1905, μήνα Μάρτιο, πάνω από έναν αιώνα πριν. Εκτιμούμε πως η επόμενη φορά που θα δει η Γη την ίδια σύμπτωση δεν θα είναι πριν το 2144».
Με την εαρινή ισημερία ξεκίνησε και επίσημα η άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκίνησε το φθινόπωρο. Από εδώ και πέρα, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.