Σύμφωνα με το σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου, το Σαββατοκύριακο, στο Τορόντο, που διέρρευσε στον Τύπο, προβάλλεται η σημασία της κλιματικής αλλαγής και η ανάγκη για σταδιακή απάλειψη των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα.
Στο σχέδιο αναφέρεται ότι οι ηγέτες της G20 «εξέτασαν τη μέχρι σήμερα πρόοδο στον προσδιορισμό των ανεπιτυχών επιδοτήσεων για χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση και συμφωνούν να συνεχίσουν να εργάζονται για τη χάραξη εθελοντικών και εξειδικευμένων για κάθε χώρα-μέλος προσεγγίσεων με στόχο την εκλογίκευση και σταδιακή απάλειψη τέτοιων μέτρων».
Η αναφορά, ωστόσο, σε δέσμευση για χάραξη «εθελοντικών» μέτρων γεννά, εύλογα, ανησυχίες, καθώς έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ανακοίνωση στη Σύνοδο στο Πίτσμπουργκ, πέρυσι. Η τότε φράση έλεγε ρητά ότι η G20 θα «εκλογικεύσει και θα απαλείψει σταδιακά, μεσοπρόθεσμα, τις ανεπιτυχείς επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων που ενθαρρύνουν την περιττή κατανάλωση». Στην τελική ανακοίνωση της Συνόδου στο Πίτσμπουργκ δινόταν επίσης η διαβεβαίωση ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν θα επηρεάσουν τη στήριξη στην καθαρή ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές και καθιστούσε σαφές ότι οι ηγέτες της G20 θα έδιναν οδηγίες στους υπουργούς τους Ενέργειας και Οικονομικών να εκπονήσουν «στρατηγικές υλοποίησης και χρονοδιαγράμματα».
Διαστάσεις μείζονος θέματος αρχίζουν, πλέον, να αποκτούν οι επιδοτήσεις για τη χρήση ορυκτών καυσίμων, εν αναμονή της Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στο Κανκούν. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, ανέρχονται στο ποσό των 550 δισ. δολαρίων ετησίως.