Το Νοέμβριο, οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα και Υγροτόπου Μουστού κατά τη διάρκεια της περιπολίας τους στην περιοχή του Υγροτόπου Μουστού, εντόπισαν ένα χτυπημένο τσακάλι (Canis aureus).
Άμεσα το προσωπικό του ΦΔ περιμάζεψε το μικρό αρσενικό τσακάλι και το μετέφερε στα γραφεία του Φορέα. Εκεί δέχθηκε τις πρώτες βοήθειες από τον βιολόγο καθώς διαπιστώθηκαν μεγάλες πληγές που προέρχονταν πιθανώς από δαγκώματα μεγαλύτερων τσακαλιών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή του Μουστού.
Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την ΑΝΙΜΑ (Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής) το προσωπικό του Φορέα προέβη στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή μεταφορά του στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κατάσταση του μικρού τσακαλιού είναι αρκετά καλή και οι πληγές του από τα δαγκώματα επουλώνονται.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το τσακάλι έχει το δεύτερο μικρότερο πληθυσμό στην Ελλάδα μετά από αυτόν του λύκου.
Φυσικός βιότοπος του είδους είναι κυρίως περιοχές μικρού υψόμετρου έως 600 μ. και κυρίως ανοιχτές περιοχές με θαμνώδεις βλάστηση και ύπαρξη νερού. Σπανιότερα το συναντάμε και σε δασώδεις περιοχές. Είναι παμφάγο ζώο, έχει πολύ ανεπτυγμένες αισθήσεις ακοής και όσφρησης και έχει μέγιστη διάρκεια ζωής 7 – 9 χρόνια.
Τους τελευταίους δύο μήνες το προσωπικό του Φορέα έχει συλλέξει επίσης ένα τραυματισμένο μπούφο (Bubo bubo) και ένα τραυματισμένο ξεφτέρι (Accipiter nisus) και τα έχει αποστείλει στην ΑΝΙΜΑ για περίθαλψη.
Μέσα στο 2013 ο Φορέας Διαχείρισης θα προγραμματίσει εκδηλώσεις σε συνεργασία με σχολεία της περιοχής για την απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον.