«Έφαγε σαν γουρούνι» λέμε κάποιες φορές και το εννοούμε συνήθως αρνητικά, μιας και ο χοίρος έχει τη φήμη του βρόμικου ζώου.
Και πόσο τραγική ειρωνεία είναι αυτό για ένα ζώο που πλένει το φαΐ του πριν το γευτεί!
Αυτό μας λέει τουλάχιστον το National Geographic, πως οι αγριόχοιροι έχουν μια τέτοια συνήθεια υγιεινής.
Η εμπειρική παρατήρηση των υπαλλήλων στον Ζωολογικό Κήπο της Βασιλείας στην Ελβετία επιβεβαιώθηκε από επιστήμονες του University College του Λονδίνου το 2015, εκεί όπου οι άνθρωποι που περιποιούνται τα αγριογούρουνα έλεγαν συνεχώς πως τα βλέπουν να ξεπλένουν τα μήλα που τους δίνουν στο ρυάκι και να τα χτυπούν μετά σε πέτρες για να φύγουν τα πολλά νερά!
Μια σειρά πειραμάτων μετά, οι ερευνητές κατέληξαν πως τα αγριογούρουνα μπορούν πράγματι να καταλάβουν πότε το φαγητό τους είναι βρόμικο. Και καθυστερούν μάλιστα την κατανάλωσή του για να το ξεπλύνουν και να το γευτούν καθαρό.
Οι αγριόχοιροι, μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Animal Cognition», είναι έξυπνα ζώα, γνωστά για την ικανότητά τους να προσαρμόζονται σε κάθε νέο περιβάλλον. Η διάκριση ωστόσο του βρόμικου από το καθαρό φαγητό και οι ενέργειες για τον καθαρισμό του υποδεικνύουν πολύ ανεπτυγμένη νοημοσύνη, μας λένε οι επιστήμονες.
Τα γουρούνια δεν είναι μάλιστα τα μόνα ζώα που έχουν παρατηρηθεί να πλένουν το φαγητό τους στο νερό, κάτι που κάνουν τα ρακούν, αρκετά είδη πουλιών και σχεδόν όλα τα πρωτεύοντα. Μόνο που κανένα δεν το κάνει με τη σχολαστικότητα του αγριόχοιρου!
Οι αγριόχοιροι πέτυχαν σε κάθε δοκιμασία διάκρισης του βαθμού καθαρότητας του φαγητού και του εσκεμμένου πλυσίματός του, μας λένε στη μελέτη. Όταν τα τάιζαν με ακάθαρτα κομμάτια μήλου (βουτηγμένα στο χώμα συνήθως), τα γουρούνια τα έπαιρναν στο στόμα τους και τα βουτούσαν στο ρηχό ρυάκι, περιστρέφοντάς τα με τις μουσούδες τους για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Όταν ήταν σίγουρα πως τα μήλα ήταν καθαρά, μόνο τότε τα ξανάβαζαν στο στόμα τους.
Και το έκαναν φυσικά μόνο στα ακάθαρτα μήλα, καθώς τα καθαρά τα καταβρόχθιζαν επιτόπου. Γιατί το κάνει όμως αυτό ένα ζώο γνωστό για την αγάπη που έχει στη λάσπη και τη βρομιά; Οι επιστήμονες υποθέτουν πως δεν τους αρέσει η γεύση και η υφή του χώματος στην τροφή τους, προσπαθώντας ταυτοχρόνως να προστατεύσουν τα δόντια τους από τις σκληρές ακαθαρσίες…