Το σεληνόφως τρομάζει τις νυχτερίδες με αποτέλεσμα να κρύβονται στη σκιά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Μεξικού που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Mammalian Biology».
Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν προηγούμενες μελέτες απ’ όλο τον κόσμο για τη συμπεριφορά των νυχτερίδων και όπως διαπίστωσαν η δραστηριότητά τους σε «φεγγαρόλουστους» οικοτόπους μειωνόταν τις νύχτες που το φως της σελήνης ήταν έντονο.
Μέχρι σήμερα τα στοιχεία ότι η δραστηριότητα των νυχτερίδων μειωνόταν ανάλογα με την ένταση του σεληνόφωτος ήταν αντιφατικά και γι’ αυτό αποφασίσαμε να διεξάγουμε αυτή την έρευνα», δήλωσε ο Δρ. Romeo Saldana-Vazquez, καθηγητής βιολογίας και επικεφαλής της μελέτης.
Αξιολογώντας στοιχεία από 11 διαφορετικές μελέτες για 26 είδη νυχτερίδων, οι Μεξικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα μοντέλο για τη δραστηριότητα των νυχτερίδων υπό το φως του φεγγαριού, σε διαφορετικά γεωγραφικά πλάτη και οικοτόπους.
Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι νυχτερίδες φοβούνται το φως του φεγγαριού και η δραστηριότητά τους υπό το σεληνόφως μειώνεται ανάλογα με τον τύπο του οικοτόπου.
«Οι νυχτερίδες που ζουν σε οικοτόπους όπου το φως διεισδύει με μεγάλη ευκολία εμφανίζουν μειωμένη δραστηριότητα συγκριτικά με τις νυχτερίδες που κινούνται σε πιο σκοτεινές περιοχές», τόνισε σε δηλώσεις του ο Δρ. Vazquez.
Οι επιστήμονες αποδίδουν αυτή τη συμπεριφορά στο γεγονός ότι σε ανοιχτές περιοχές και όταν το φως της σελήνης είναι έντονο οι νυχτερίδες κινδυνεύουν περισσότερο από τους θηρευτές.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι η μειωμένη δραστηριότητα τις νύχτες με έντονο σεληνόφως οφείλεται στην απουσία θηραμάτων, τα οποία κρύβονται.
Μόνη εξαίρεση στον κανόνα, οι νυχτερίδες που πετούν πάνω από τις κορυφές των δέντρων αφού όπως αποδείχθηκε τα είδη που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη δραστηριότητά τους ανάλογα με την ένταση του σεληνόφωτος.
Πηγή: econews.gr