Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Διώτη, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον υπουργό Εσωτερικών με ΘΕΜΑ: Εξαφάνιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Κορινθίων.
Σε αυτή, σύμφωνα με το thebest.gr, η κυρία Διώτη κάνει λόγο για «περίεργες εξαφανίσεις ημιδεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων έχουν καταγγείλει φιλοζωικές οργανώσεις της Κορινθίας, οι οποίες κινητοποιήθηκαν ύστερα από μαρτυρίες που έκαναν λόγο για αγροτικό αυτοκίνητο με τρέιλερ το οποίο άρπαζε με τη βία αδέσποτα και ημιδεσποζόμενα ζώα, που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη εθελοντών στο Δήμο Κορινθίων, και τα εξαφάνιζε».
«Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, το συνεργείο που είχε συγκροτηθεί, άγνωστο από ποιον, περισυνέλεγε βιαίως σκυλιά τα οποία, στην πλειονότητά τους, ήταν στειρωμένα, εμβολιασμένα και είχαν σήμανση καθώς και περιλαίμια (κανονικά και αντιπαρασιτικά). Στην ερώτηση αυτοπτών μαρτύρων της αρπαγής των ζώων, τα άτομα του συνεργείου ανέφεραν ότι συνεργάζονται με το Δήμο Κορινθίων, και ότι ο σκοπός της περισυλλογής των ζώων είναι η μεταφορά τους στην Αθήνα για εμβολιασμό και στείρωση. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, όταν ερωτήθηκε σχετικά, αρνήθηκε ότι υπάρχει συνεργασία, αναφέροντας ότι ο Δήμος έχει σύμβαση με το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ)».
«Με τον νόμο 4039/2012 «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό» (ΦΕΚ 15Α/2.2.2012), αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δόθηκε ουσιαστική αρμοδιότητα στους Δήμους της χώρας σε ό,τι αφορά στην περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς (άρθρο 9).
Στο ίδιο άρθρο ορίζονται και τα ακόλουθα: Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία σε συνεργασία με τον αρμόδιο Δήμο, εφόσον αυτά διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων. (παρ. 1).
Για την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων συντροφιάς συγκροτούνται συνεργεία από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα και έμπειρα στην αιχμαλωσία ζώων συντροφιάς, που καθοδηγούνται και ελέγχονται στο έργο τους από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. (παρ. 3). Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση. (παρ. 9).
Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το συνεργείο φέρθηκε ιδιαίτερα βίαια προς τα ζώα, για τα οποία δεν υπάρχουν μαρτυρίες για εκδήλωση επιθετικότητας προς ανθρώπους. Σύμφωνα με το άρθρο 16, απαγορεύεται η κακή ή βάναυση μεταχείριση ζώου, και για τους παραβάτες προβλέπεται πρόστιμο της τάξεως των 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και για κάθε περιστατικό (αρ. 21). Για τη βεβαίωση των παραβάσεων αρμόδια όργανα βεβαίωσης είναι η Δημοτική Αστυνομία, η Θηροφυλακή των κυνηγετικών συλλόγων και οι υπάλληλοι των Τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (παρ. 3 του αρ. 21)
Επίσης, οι φιλοζωικές ήλθαν σε επικοινωνία με το ΔΙΚΕΠΑΖ οι υπεύθυνοι του οποίο διαβεβαίωσαν ότι υπήρξε σύμβαση με τον Δήμο Κορινθίων, η οποία όμως έχει λήξει, χωρίς να ανανεωθεί, εδώ και 2 έτη».