Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μειώσουν τους στόχους τους για τα βιοκαύσιμα, αλλιώς θα αυξήσουν το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα στην Αφρική και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», προειδοποιεί η ΜΚΟ Φίλοι της Γης (FoE).

Ειδικότερα, η περιβαλλοντική οργάνωση καταγγέλλει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες «αρπάζουν» μεγάλες εκτάσεις στην Αφρική για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων, κάτι που επιδεινώνει το επισιτιστικό πρόβλημα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στα Αφρικανικά κράτη η επάρκεια τροφίμων είναι αδύνατη, αφού οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα παρά για φρούτα και λαχανικά. Ως εκ τούτου οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται.

Από την άλλη πλευρά οι εταιρείες παραγωγής βιοκαυσίμων υποστηρίζουν ότι συνεργάζονται με τις τοπικές κυβερνήσεις, προσελκύουν επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας στα φτωχά κράτη, παράγοντας ταυτόχρονα καύσιμα για τις τοπικές αγορές.

Πολλές ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι η μεγάλη ζήτηση για βιοκαύσιμα οδηγεί στην αποψίλωση δασικών εκτάσεων, ενώ κατασπαταλώνται οι φυσικοί πόροι στην Αφρική.

Στην έκθεσή της η οργάνωση FoE επισημαίνει ότι για να μην «εξαλειφθούν» οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να αλλάξουν τον που τέθηκε πρόσφατα και σύμφωνα με τον οποίο το 10% της ενέργειας για τις μετακινήσεις πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα.

«Οι εκτάσεις που ‘’αρπάζονται’’ στην Αφρική για να ικανοποιηθεί η αυξημένη ζήτηση της Ευρώπης για βιοκαύσιμα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα, το οποίο έχει υποτιμηθεί. Αν εφαρμοστούν οι στόχοι που τέθηκαν, η κατάσταση στην Αφρική θα επιδεινωθεί πάρα πολύ», τόνισε σε δηλώσεις της η Kirtana Chandrasekaran, μέλος της FoE.

Είναι δεδομένο ότι πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι στην παραγωγή καυσίμων από βιοκαλλιέργειες. Την περασμένη εβδομάδα η Shell και η Cosan ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων από ζαχαροκάλαμο.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), επισημαίνει ότι θα επιβλέπει τις δυο εταιρείες ώστε να διασφαλιστεί ότι οι δραστηριότητές τους δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες για τις τοπικές κοινότητες και ότι δεν θα γίνει κακή χρήση της γης.

πηγή: econews.gr