Το να τραφούν 7,5 δισ. άνθρωποι στον πλανήτη Γη δεν είναι εύκολο έργο. Πρόκειται αντιθέτως για τιτάνιο άθλο που περιλαμβάνει κάπου 570 εκατ. φάρμες και ένα περίπλοκο δίκτυο χρήσεων γης, συσκευασιών, μεταφορών και εμπορίας προϊόντων. Κι αυτό για να ικανοποιηθούν οι διατροφικές μας ανάγκες και να μπορεί να βρει ο καταναλωτής ό,τι λαχταρά η καρδιά του. Μόνο που η επιστήμη μας λέει τώρα πως αν πραγματικά θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη μας, πρέπει να στραφούμε στη χορτοφαγία. Αποκλειστικά! «Μια χορτοφαγική δίαιτα είναι πιθανότατα ο απλούστερος και σημαντικότερος τρόπος για να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στον πλανήτη Γη», είπε ο επικεφαλής της μελέτης Joseph Poore του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στον «Guardian». Για να υπολογίσουν το στίγμα που αφήνουν οι ανθρώπινες καλλιέργειες στη Γη, οι ερευνητές ανέλυσαν 40.000 φάρμες σε 100 και περισσότερες χώρες που παράγουν το 90% των τροφίμων παγκοσμίως. Και εκτίμησαν μετά το περιβαλλοντικό κόστος για ένα προϊόν από τη φάρμα ως το τραπέζι μας, σε όρους φαινομένου του θερμοκηπίου, μόλυνσης των υδάτων, χρήσεων γης κ.λπ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, που δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση «Science», η αποφυγή του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Χωρίς κρέας και γαλακτοκομικά, μας λένε, μπορούμε να μειώσουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις μας κατά 75% και να συνεχίσουμε να τρεφόμαστε όλοι. Τα ζώα της κτηνοτροφίας είναι το μεγάλο πρόβλημα, καταλήγουν, καθώς το κόστος τους είναι δυσανάλογα βαρύ για τον πλανήτη. Την ώρα που ισοδυναμούν στο 18% των θερμίδων και το 37% της πρωτεΐνης που καταναλώνουμε παγκοσμίως, αντιστοιχούν στο 83% των βοσκοτοπιών και στο 60% των αερίων του θερμοκηπίου από τον αγροτικό τομέα…