Ο πίθηκος που φτερνίζεται όταν βρέχει, μία μπλε ταραντούλα, μία σαρανταποδαρούσα σε μέγεθος λουκάνικου και το μανιτάρι Μπομπ Σφουγγαράκης είναι μερικά από τα δέκα παράξενα είδη που μέχρι πέρσι ήταν άγνωστα στην επιστήμη.
Τα περισσότερα ανακαλύφθηκαν σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη όπου σπάνια πατά ανθρώπινο πόδι.
Η παρακάτω δεκάδα επιλέχθηκε μεταξύ διακοσίων νέων ειδών από διεθνή επιτροπή που επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την άγρια ζωή.
Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Cambridge ανακάλυψαν τον πίθηκο που φτερνίζεται στις κορφές της Μιανμάρ και πιστεύεται πως έχουν απομείνει λιγότεροι από τριακόσιοι. Τις βροχερές ημέρες κρύβουν το κεφάλι τους μέσα στα γόνατά τους για να κρύψουν την… απροστάτευτη μύτη τους.
Από την άλλη άκρη του κόσμου έρχεται η μέδουσα Tamoya ohboya, με μακριά κόκκινα και άσπρα πλοκάμια.
Εντοπίστηκε στα ανοιχτά της Βενεζουέλας και το όνομά της προέρχεται από το επιφώνημα όσων αγγίζει: «Oh boy»!
Το σκουλήκι του διαβόλου έχει κερδίσει την πρωτιά ζώντας σε μεγαλύτερο βάθος από κάθε άλλο σύνθετο οργανισμό. Έχει μήκος μισό χιλιοστό και βρέθηκε σε χρυσωρυχείο της Νότιας Αφρικής.
Μεταξύ των υπόλοιπων θαυμάτων είναι η ταραντούλα Sazima με ιριδίζον μπλε χρώμα που εντοπίστηκε στη Βραζιλία, μία μικροσκοπική σφίγγα που ανακαλύφθηκε στην Ισπανία και πετά σε ελάχιστη απόσταση από τη γη γιατί κυνηγά μυρμήγκια, ένας μύκητας που μοιάζει με σφουγγάρι (και ονομάστηκε Μπομπ Σφουγγαράκης) και μία γιγάντια σαρανταποδαρούσα.
Στη λίστα συμπεριλαμβάνονται και φυτά όπως μία ορχιδέα στην Παπούα Νέα Γουινέα που ανθίζει τη νύχτα και κλείνει τα πέταλά της το πρωί.
Ο πίθηκος που φτερνίζεται
Η μπλε αράχνη
Η μέδουσα Tamoya ohboya
Ορχιδέα
Σκουληκι
Σφίγγα
Μανιτάρι Μπομπ Σφουγγαράκης
Σαρανταποδαρούσα-λουκάνικο
Κίτρινη παπαρούνα