Στα εδάφη της σημερινής Ουκρανίας (στις στέπες της δυτικής Ευρασίας) εξημερώθηκαν τα άγρια άλογα, προερχόμενα από την Ανατολική Ασία, σύμφωνα με νέα γενετική επιστημονική έρευνα.
Εδώ και αρκετές δεκαετίες οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της καταγωγής των εξημερωμένων αλόγων. Με βάση αρχαιολογικά ευρήματα (όπως θραύσματα αγγείων με γάλα από φοράδες, μαζικοί τάφοι αλόγων και σχέδια αλόγων με άροτρα και άρματα) έχει εδώ και καιρό υποστηριχθεί η θεωρία ότι το άλογο εξημερώθηκε στις ευρασιατικές στέπες.
Η νέα γενετική ανάλυση με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων από ερευνητές πολλών χωρών (Βρετανία, ΗΠΑ, Γεωργία, Ρωσία, Καζακστάν), μ’ επικεφαλής τη βιολόγο Βέρα Γουόρμουθ του τμήματος Ζωολογίας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το «Science», επιβεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο όντως συνέβη πριν από περίπου 6.000 χρόνια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ερευνητές μελέτησαν γενετικά δεδομένα από τουλάχιστον 300 άλογα, από 12 διαφορετικές περιοχές των ευρασιατικών στεπών, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, σε πρώτη φάση, ο -εξαφανισμένος σήμερα πια- αρχαίος άγριος πρόγονος των αλόγων, ο λεγόμενος Equus ferus, άρχισε να επεκτείνεται προς τα δυτικά και την Ευρώπη πριν από 160.000 περίπου χρόνια, με αφετηρία την Ανατολική Ασία.
Αφού εξημερώθηκε πριν από 6.000 χρόνια, υπήρξε μία παρατεταμένη περίοδος με επιμιξίες μεταξύ των αγρίων και των εξημερωμένων αλόγων, σε βαθμό που σπάνια έχει συμβεί σε άλλα ζώα, τα οποία επίσης εξημερώθηκαν.
Η Ευρασιατική Στέπα είναι μία τεράστια περιοχή που εκτείνεται από τη Ρουμανία στα δυτικά έως την Μογγολία στα ανατολικά. Σε όλη αυτή την περιοχή, τα άλογα, άγρια και ήμερα, κινούνταν συνεχώς σε κοπάδια και έρχονταν σε αλλεπάλληλες επιμιξίες, κάνοντας πλέον δύσκολη την ανίχνευση της γενετικής ιστορίας τους.
Οι προηγούμενες μελέτες είχαν βασιστεί απλώς στο μιτοχονδριακό DΝΑ που κληρονομείται μόνο μέσω της μητέρας. Η νέα μελέτη ανέλυσε γενετικό υλικό και από τους δύο γονείς.