Μπορεί να μην είναι το ομορφότερο πλάσμα του κόσμου, ωστόσο αυτό το φαλακρό ποντικάκι, μπορεί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να συμβάλει σημαντικά στην επιστημονική καταπολέμηση της τριχόπτωσης.
Συγκριμένα, η ομάδα των ερευνητών εξετάζει τη χρήση βλαστικών κύτταρων για τη δημιουργία μελαγχρωματικών τριχοθυλακίων, που μεγάλωσαν επιτυχώς όταν εμφυτεύτηκαν σε άτριχα ποντίκια.
Στα πειράματα οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν ένα νέο τρόπο καλλιέργειας μαλλιών, διατηρώντας μάλιστα το αρχικό τους χρώμα (χωρίς δηλαδή να ασπρίζουν).
Η νέα τεχνική θα δοκιμαστεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια και σε ανθρώπους και οι ερευνητές ευελπιστούν να τεθεί σε ευρεία χρήση την επόμενη δεκαετία.
Οι βρετανοί ειδικοί επαινούν τους Ιάπωνες ερευνητές, ισχυριζόμενοι ότι έλυσαν ένα ζήτημα που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι επιστήμονες, από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πήραν δύο τύπους βλαστοκυττάρων του δέρματος, τα οποία καλλιέργησαν στο εργαστήριο μέχρι να σχηματιστούν ωοθηλάκια.
Αυτά εμφυτεύτηκαν στο δέρμα των άτριχων ποντικιών και σε διάστημα τριών βδομάδων είχαν βλαστήσει τρίχες. Επιπλέον, στα ποντίκια αναπτύχθηκαν τρίχες και από ανθρώπινα βλαστοκύτταρα, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί από το τριχωτό της κεφαλής ενός ανθρώπου, σύμφωνα με το περιοδικό Nature Communications.