Σε θανατηφόρο μύκητα που μετέφερε στις ΗΠΑ Ευρωπαίος τουρίστας αποδίδεται η μυστηριώδης ασθένεια που εξολόθρευσε τις νυχτερίδες της Βορείου Αμερικής, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Από το 2006 που ανιχνεύθηκε ο ιός στη Νέα Υόρκη, η ασθένεια, γνωστή ως «Σύνδρομο της Λευκής Μύτης», εξαπλώθηκε σε 19 πολιτείες και τέσσερις επαρχίες του Καναδά.
Έχει εξαφανίσει ολόκληρες αποικίες, σκοτώνοντας περίπου 6,7 εκατομμύρια νυχτερίδες στην χειρότερη κρίση που έπληξε την άγρια φύση τα τελευταία χρόνια.
Ως πιθανότερη πηγή μετάδοσης του ιού θεωρείται ο άνθρωπος. Ο θανατηφόρος μύκητας, με την επιστημονική ονομασία Geomyces destructans, υπήρχε για πολλά χρόνια στην Ευρώπη, όμως δεν είχε προκαλέσει τον θάνατο νυχτερίδων.
Αντίθετα, στη Βόρειο Αμερική, ο ιός εξαπλώθηκε με ραγδαίους ρυθμούς και σκότωσε τεράστιο αριθμό νυχτερίδων.
Η ασθένεια δεν απειλεί τους ανθρώπους, ωστόσο καταστρέφει ένα πολύ σημαντικό μέρος της οικολογικής αλυσίδας.
Η μέση νυχτερίδα τρώει περίπου 1.000 έντομα ετησίως, γεγονός που σημαίνει ότι η συρρίκνωση του είδους μπορεί να κοστίσει στους Αμερικανούς αγρότες μέχρι και 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Μια λογική υπόθεση είναι ότι κάποιος τουρίστας μετέφερε τον ιό, που βρισκόταν πάνω στα ρούχα και τα παπούτσια του, σε σπηλιά της Νέας Υόρκης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Craig Willis, βιολόγος στο πανεπιστήμιο του Winnipeg και επικεφαλής της μελέτης.
Για να διαπιστώσουν από προήλθε ο θανατηφόρος μύκητας, Αμερικανοί και Καναδοί ερευνητές συνέλεξαν 54 υγιείς καφέ νυχτερίδες από μια σπηλιά στη Μανιτόμπα, τις χώρισαν σε τρείς ομάδες και μόλυναν τις δυο με τον ιό.
Δεκαοχτώ νυχτερίδες μολύνθηκαν με σπόρια του μύκητα από την Αμερική, 18 νυχτερίδες μολύνθηκαν με σπόρια του ίδιου μύκητα που συλλέχθηκαν στην Ευρώπη, ενώ η τρίτη ομάδα δεν μολύνθηκε.
Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την εξέλιξη των νυχτερίδων με θερμικές κάμερες.
Και οι δύο μολυσμένες ομάδες εμφάνισαν τελικά το σύνδρομο της λευκής μύτης με παρόμοια συμπτώματα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο μύκητας προήλθε από την Ευρώπη, καθώς αν ο μύκητας ήταν ενδημικός στην Αμερική και είχε μεταλλαχθεί, τα συμπτώματα θα ήταν πολύ χειρότερα.
Πηγή: econews.gr