Χώρους πρασίνου, πάρκα για παιδιά, πνεύμονες ζωής και ανάπαυλας, αντίστοιχους του πάρκου Γεωργιάδη, το οποίο είναι βραβευμένο από το 2016 από τη WWF σαν ένα από τα δέκα καλύτερα πάρκα της Ελλάδας, ζητούν οι κάτοικοι του Ηρακλείου.
Αρκετοί κάτοικοι του Ηρακλείου και όχι μόνο κινητοποιήθηκαν σήμερα ώστε να ακουστεί η φωνή τους και η ανησυχία τους για την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, η οποία οδηγεί, όπως επισημαίνουν, αντί σε ένα δασογενές περιβάλλον εντός αστικού χώρου, σε καθαρά αστικό χώρο πρασίνου, ο οποίος θα απωλέσει τη φυσικότητα του και όλα όσα απλόχερα χαρίζει στην περιοχή και ευρύτερα. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως δεν αντιλαμβάνονται από πού προκύπτει η ανάγκη για μια τόσο μαζική και πολυδάπανη ανάπλασή του, την ίδια ώρα που υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν και άλλοι χώροι πρασίνου στο Ηράκλειο, αντίστοιχοι του πάρκου Γεωργιάδη.
Σε σχετική ανακοίνωση ενός από τους φορείς που αντιδρούν, το Κοινωνικό Ιατρείο / Φαρμακείο Ηρακλείου, αμφισβητώντας την αναγκαιότητα των προτεινόμενων παρεμβάσεων, επισημαίνει πως: «Ο λόγος που βραβεύτηκε το πάρκο Γεωργιάδη, είναι για την υπάρχουσα κατάστασή του, για το εξαιρετικό μικροκλίμα που δημιουργεί με πλήρη σκίαση, με τα ψηλά δέντρα να κυριαρχούν, θυμίζοντας περισσότερο δάσος παρά αστικό χώρο πρασίνου, μοναδικό καταφύγιο για τα πουλιά της πόλης και για τους ανθρώπους της, πέρασμα και τόπος περιπάτου, ξεκούρασης, αναψυχής και γλεντιού αλλά και τόπος συνεύρεσης και ενίσχυσης των κοινωνικών δεσμών – πραγματικά η καρδιά της πόλης. Ένα πάρκο μέσα στο αστικό περιβάλλον είναι ένα πραγματικό αγαθό. Όταν αυτό τυχαίνει να είναι μοναδικό σε μια πόλη, όπως το Ηράκλειο, γίνεται εξαιρετικά πολύτιμο και οποιαδήποτε παρέμβαση κρύβει κινδύνους και προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Δεν χρειάζεται ανάπλαση το πάρκο Γεωργιάδη, η πόλη χρειάζεται και άλλα πάρκα σαν το πάρκο Γεωργιάδη».
Σύμφωνα με την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, το πάρκο Γεωργιάδη είναι ο σημαντικότερος πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο μιας πόλης που υποφέρει σοβαρά από έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους αναψυχής που χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες και εκεί φιλοξενούνται δεκάδες δραστηριότητες όλο το χρόνο, όπως η αγορά βιολογικών προϊόντων, πολυήμερες γιορτές όπως το «Εν Οίκω», εκδηλώσεις και πολλά άλλα.
«Δεν μπορέσαμε να βρούμε κάτι μεμπτό στη μελέτη και όλα δείχνουν, τουλάχιστον στα χαρτιά, ότι όταν παραδοθεί το έργο και όταν θα έχουν αναπτυχθεί τα νέα φυτά θα έχουμε ένα ανανεωμένο και λειτουργικό πάρκο…» αναφέρουν τα μέλη της ΟΠΗ, τονίζοντας πως η ανάπλαση είναι μία ευρεία παρέμβαση βελτίωσης του γερασμένου πάρκου σε όλα τα επίπεδα. Παρά ταύτα όμως ζητούν από το δήμο ενημέρωση, διαβούλευση, καθώς και συνεννόηση με τις συλλογικότητες και τους πολίτες που χρησιμοποιούν το πάρκο, ώστε να βρεθούν άλλες λύσεις ισοδύναμων χώρων και να μην παρεμποδιστούν ή να ακυρωθούν οι πολύ σημαντικές για την πόλη εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που φιλοξενούνται στο Πάρκο Γεωργιάδη». Σημαντικό παράλληλα είναι, όπως επισημαίνουν οι Ηρακλειώτες, να τηρηθούν ορθά οι όροι της μελέτης και να γίνει βέβαιο ότι θα αποκλειστεί κάθε χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων στα πάρκα και το πράσινο της πόλης, οι εργασίες για την ανάπλαση του πάρκου να μην αποκλείσουν τη χρήση του από τους πολίτες για όλη την περίοδο των έργων, μιας και εκτιμάται σε 24 μήνες, αλλά να γίνονται τμηματικά, όπως και στα άλλα έργα μέσα στην πόλη.
Υπενθυμίζουν μάλιστα πως: «Το Ηράκλειο είναι πρωταθλήτρια πόλη στην έλλειψη πρασίνου με αναλογία μόλις 1,2μ² ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο διεθνής μέσος όρος είναι 10μ² ανά κάτοικο και ως εκ τούτου χρειάζεται περισσότερη βούληση, αλλαγή προτεραιοτήτων και γενναίες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».