Στη νέα πραγματικότητα με τις πλαστικές σακούλες φαίνεται ότι έχουν προσαρμοστεί οι καταναλωτές.
Για διευκόλυνσή τους, το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με ερωταπαντήσεις. Στόχος είναι ο περιορισμός της χρήσης πλαστικής σακούλας για περιβαλλοντικούς λόγους. Οι πλαστικές σακούλες διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια εύκολα και καταλήγουν στη θάλασσα. Ένα στα δύο απορρίμματα στον βυθό της θάλασσας στην Ελλάδα είναι πλαστικές σακούλες. Ένα στα τέσσερα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορεί να περιέχει μικροπλαστικά. Έως το 2050 θα υπάρχουν πιο πολλά πλαστικά στη θάλασσα παρά ψάρια. Το 2017, στην Ελλάδα έγινε η μεγαλύτερη ετήσια κατά κεφαλήν χρήση πλαστικής σακούλας στην Ε.Ε. (400 σακούλες).
Χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία έχουν απαγορεύσει τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς (παγκοσμίως, περισσότερες από 35 χώρες έχουν απαγορεύσει πλήρως τη χρήση πλαστικής σακούλας μεταφοράς). Η Ολλανδία και η Ιρλανδία έχουν επιβάλει αντίστοιχο τέλος ύψους 0,25 και 0,22 ευρώ αντίστοιχα.
Οι οξοδιασπώμενες σακούλες απαγορεύονται. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι είναι περισσότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, εξαιρούνται από την επιβολή τέλους:
– Οι σακούλες που διατίθενται από περίπτερα και υπαίθριο εμπόριο. (π.χ. λαϊκές αγορές)
– Οι σακούλες στο τμήμα οπωροπωλείου των σούπερ μάρκετ καθώς θεωρούνται είδος συσκευασίας.
– Για πολύ λεπτές σακούλες, μικρότερες των 15 μικρομέτρων δεν χρεώνεται περιβαλλοντικό τέλος μόνο στην περίπτωση που απαιτούνται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως πρωτογενής συσκευασία χύμα (χύδην) τροφίμων.
– Εξαιρούνται οι βιοαποδομήσιμες/λιπασματοποιήσιμες πλαστικές σακούλες μεταφοράς. Η τεχνολογία των βιοαποδομήσιμων πλαστικών (π.χ. πλαστικά από άμυλο) δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς ώστε να είναι αποδοτική και οικονομική η χρήση τους, ειδικά σε περιοχές με θερμό κλίμα. Είναι σαν την πλαστική σακούλα, κατασκευάζεται ή από καλαμπόκι ή από πατάτα και μέσα σε περίπου 90 ημέρες γίνεται ένα με το χώμα. Αυτές πάντως εξαιρούνται.