Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εντείνουν τις προσπάθειές τους για αναζήτηση εξωγήινης ζωής και οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σήμερα περισσότερες από ποτέ χάρη στις προόδους της αστρονομίας, της αστροβιολογίας και των άλλων επιστημών, ιδίως καθώς ανακαλύπτονται ολοένα πιο πολλοί εξωπλανήτες στο σύμπαν, μερικοί από τους οποίους μάλιστα φαίνεται να έχουν συνθήκες παραπλήσιες με αυτές της Γης.
Το θέμα παρουσιάστηκε σε εκδήλωση-συζήτηση στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Τζέφρι Μπένετ «Πέρα από τα UFO» από τις εκδόσεις Liberal Books. Οι Έλληνες επιστήμονες περιέγραψαν τις προϋποθέσεις εμφάνισης ζωής στο σύμπαν, καθώς και τις προοπτικές εύρεσης εξωγήινης ζωής, ακόμα και νοημόνων μορφών ζωής (κάτι ασφαλώς πιο δύσκολο).
Για το θέμα μίλησαν ο διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος, ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Ξενοφών Μουσάς και ο Χάρης Αναστόπουλος, λέκτορας Θεωρητικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, ο οποίος υπήρξε και μεταφραστής του σχετικού βιβλίου.
Ο κ.Σιμόπουλος υπογράμμισε ότι το σύμπαν έχει τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια γαλαξίες, κάθε γαλαξίας τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια άστρα και σχεδόν κάθε άστρο φαίνεται να περιβάλλεται από πλανήτες. Έτσι, οι επιστήμονες τείνουν να πιστέψουν στην πιθανότητα ύπαρξης ζωής στο διάστημα, ίσως και νοημόνων όντων με υψηλό τεχνολογικό πολιτισμό, όμως οι αποστάσεις είναι μάλλον απαγορευτικές για μία επικοινωνία.
Ο διευθυντής του Πλανηταρίου ανέφερε ότι «ίσως το σύμπαν και ο γαλαξίας μας να σφύζουν από ζωή, εν τούτοις εμείς στη Γη είναι σαν να βρισκόμαστε σε καραντίνα».
Επεσήμανε ότι, λόγω των αχανών αποστάσεων στη διαστημική κλίμακα, είναι πολύ δύσκολη η επίτευξη επικοινωνίας με τυχόν εξωγήινους πολιτισμούς, από τη στιγμή που οι ίδιοι φυσικοί νόμοι και οι ίδιοι φυσικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύουν και για τους εξωγήινους, αν αυτοί υπάρχουν. Δεν απέκλεισε πάντως να υπάρχει μια άλλη φυσική, η οποία π.χ. να επιτρέπει το «δίπλωμα» του χωροχρόνου και έτσι να διευκολύνει τα διαστημικά ταξίδια, όμως οι άνθρωποι δεν την έχουν ακόμα ανακαλύψει, συνεπώς, προς το παρόν, οι επιστήμονες σηκώνουν τα χέρια τους ψηλά.
Για το θέμα των ιπτάμενων δίσκων και γενικότερα των Αγνώστου Ταυτότητας Ιπταμένων Αντικειμένων (ATIA-UFO), που υποτίθεται ότι επισκέπτονται τον πλανήτη μας, ο κ.Σιμόπουλος επεσήμανε ότι αν υπήρχε η παραμικρή αλήθεια σε αυτά τα μυθεύματα (όπως στο διάσημο περιστατικό του Ρόσγουελ στις ΗΠΑ, με την υποτιθέμενη ανακάλυψη πτώματος εξωγήινου και την κατοπινή συγκάλυψη από την αμερικανική κυβέρνηση), από τη στιγμή που εμπλέκονται τόσα άτομα, κάτι θα είχε διαρρεύσει. «Ένα τέτοιο μυστικό δεν κρύβεται», όπως είπε, όμως, πρόσθεσε, για πολλούς ανθρώπους τα UFO αποτελούν πλέον θέμα πίστης και η «ουφολογία» έχει εξελιχτεί σε θρησκεία τους.
Ο κ.Μουσάς συμφώνησε ότι η αναζήτηση εξωγήινης ζωής έχει ξεφύγει από το πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας και αποτελεί πλέον τμήμα της επιστημονικής έρευνας, μέσα από ένα συνδυασμό διαφόρων επιστημών, ιδίως της αστρονομίας, της αστροβιολογίας και της γεωλογίας.
Ο κ. Αναστόπουλος επεσήμανε ότι μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 759 εξωπλανήτες (εκτός του ηλιακού μας συστήματος), άλλοι 2.326 έχουν ανιχνευθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» και εκκρεμεί η διασταύρωση και επιβεβαίωση της ύπαρξής τους, ενώ από αυτούς οι 207 έχουν περίπου το μέγεθος της Γης. Επίσης υπογράμμισε την άνθηση της αστροβιολογίας κατά τα τελευταία χρόνια, καθώς τροφοδοτείται από ένα συνεχώς ανανεωμένο ενδιαφέρον λόγω των νέων αστρονομικών ανακαλύψεων.
Για την εξωγήινη ζωή, παραδέχτηκε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά» και ανέφερε ότι μεταξύ των επιστημόνων υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το πόσο πιθανή είναι η εμφάνιση ζωής στο σύμπαν και, κατ’ επέκταση, νοήμονος και εξελιγμένης ζωής. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με σιγουριά τίποτε», όπως είπε, όσον αφορά την εμφάνιση των εξωγήινων, αν αυτοί υπάρχουν.