Η ανάλυση ισοτόπων είναι μια προωθημένη τεχνική των εγκληματολογικών ερευνών που επιστρατεύεται σε σοβαρά εγκλήματα και δύσκολες ερευνητικά καταστάσεις.

Τη χρησιμοποιούνε οι αστυνομικές αρχές για να εξαρθρώνουν κυκλώματα εμπορίας ναρκωτικών και να ανιχνεύουν διαδρομές κακοποιών, καθώς μπορεί να δείξει πού έχει ταξιδέψει ένας ύποπτος.

Τα σταθερά ισότοπα άνθρακα και αζώτου και η ανάλυσή τους χρησιμοποιούνται ωστόσο σε πολλούς ακόμα κλάδους, διαδραματίζοντας κεφαλαιώδη ρόλο στην αρχαιολογία, την παλαιοδιατροφή, την περιβαλλοντολογία κ.α.

Τώρα οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Έξετερ βρήκαν μια ακόμα χρήση τους, την ανίχνευση των διατροφικών συνηθειών της χελώνας, καθώς παρέμεναν μέχρι τώρα μυστήριο.

dogifhd1

Οι πράσινες χελώνες, που συναντώνται στα πέριξ της Κύπρου, αποδεκατίστηκαν σταδιακά καθώς γίνονταν άλλοτε λαχταριστή σούπα. Και μιλάμε για μια ιστορία που κράτησε μισό αιώνα, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και του 1970. Πλέον απειλούνται από τους τουρίστες που συνωστίζονται στις παραλίες της Κύπρου και εμποδίζουν τις φωλιές τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, απομένουν μόλις 500 θηλυκές πράσινες χελώνες γύρω από το νησί και κάτι έπρεπε να γίνει για να διασφαλιστεί η μακροημέρευσή τους ως είδος. Και τότε επιστρατεύτηκε μια τεχνική που αφορά συνήθως σε τόπους εγκλήματος!

Οι ειδικοί παρατηρούν τις πράσινες χελώνες εδώ και χρόνια, ανιχνεύοντας τις κινήσεις τους από τα μέρη που τρέφονται μέχρι και τις περιοχές που αναπαράγονται. Τα ταξίδια αυτά καλύπτουν εκατοντάδες χιλιόμετρα και ο εντοπισμός των χελωνών γίνονταν μέσω δορυφόρων και άλλων τεχνικών γεωεντοπισμού.

dogifhd3

Πλέον όμως, αναλύοντας τα σταθερά ισότοπα, που αποκαλύπτουν τι έχει φάει το πλάσμα και από πού προήλθε αυτό, αποκάλυψαν μια νέα περιοχή που είχαν παραβλέψει εδώ και δεκαετίες! Μια λίμνη με θαλασσινό νερό στη βόρεια ακτή της Αιγύπτου είναι πλέον ο πιο σημαντικός βιότοπος της πράσινης χελώνας, από κει που μεταναστεύει δηλαδή κάθε χρόνο για να γονιμοποιηθεί στην Κύπρο.

«Ένας μεγάλος αριθμός από χελώνες είχε σταθερά ισότοπα που δεν αντιστοιχούσαν στις περιοχές που ξέραμε, κι έτσι παρακολουθήσαμε πέντε από αυτές», δήλωσε ο Brendan Godley του Πανεπιστημίου του Έξετερ, «και οι πέντε πήγαν στη λίμνη Bardawil». Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Marine Ecology Progress Series» και χαιρετίστηκε ως μεγάλη επιτυχία της θαλάσσιας βιολογίας…