Ένα σύστημα «άδειας εγκυμοσύνης» ώστε οι ελεφαντίνες να μην αναγκάζονται να δουλεύουν κατά την περίοδο που κυοφορούν, προτείνουν να εφαρμοστεί οι ερευνητές στο Λάος.
Κι αυτό προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος να εξαφανιστούν οι ελέφαντες στη χώρα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το γεγονός ότι οι ελέφαντες χρησιμοποιούνται για διάφορες εργασίες επηρεάζει σημαντικά τον ρυθμό αναπαραγωγής τους, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλ Μορές, ερευνητής στο CNRS και εκ των συντακτών μιας μελέτης που δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports.
«Η μακρά περίοδος κυοφορίας (22 μήνες) και ο θηλασμός (2 χρόνια) δεν συμβαδίζουν με τη δουλειά που πρέπει να κάνουν οι θηλυκοί ελέφαντες, ιδίως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για τη φόρτωση ξυλείας», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα πρέπει να δίνεται «άδεια κύησης» στις ελεφαντίντες και να αποζημιώνονται για το διάστημα αυτό οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να μην τις χρησιμοποιούν και να δίνεται έτσι μια ευκαιρία στο μικρό τους να επιζήσει.
Στο Λάος, που κάποτε ήταν γνωστό ως «χώρα του ενός εκατομμυρίου ελεφάντων», σήμερα ζουν μόνο 800 παχύδερμα – τα μισά από αυτά χρησιμοποιούνται σε διάφορες βαριές εργασίες.
Το CNRS προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξουν οι πρακτικές στο Λάος, οι ελέφαντες τελικά θα εξαφανιστούν.