Ιδανική χρονιά είναι το 2012, σύμφωνα με ειδικούς, για την παρατήρηση ενός από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα στον κόσμο, που δεν είναι άλλο από το Βόρειο Σέλας.

Το Σέλας προκαλείται όταν φορτισμένα σωματίδια παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και αντιδρώντας με σωματίδια της ατμόσφαιρας δημιουργούν εκρήξεις φωτός.

Όπως εξηγεί, ο Mike Kosch, που έχει ασχοληθεί για χρόνια με το φαινόμενο, ο ήλιος ακολουθεί ένα περιοδικό κύκλο 12 περίπου χρόνων κατά τον οποίο η ακτινοβολία που δέχεται η Γη μεταβάλλεται. Τα χρόνια που ακολουθούν, τα σωματίδια που θα φτάνουν στη Γη και θα παγιδεύονται στο μαγνητικό της πεδίο θα είναι περισσότερα, οπότε και το φαινόμενο του Σέλαος θα είναι εντονότερο.

Οι καλύτερες περιοχές για να παρατηρήσει κανείς το Σέλας, είναι όσες βρίσκονται κοντά στις 70 μοίρες βόρειο γεωγραφικό πλάτος. Τέτοιες είναι η πόλη του Tromso στη Νορβηγία, η βορειότερη πόλη της Σουηδίας, Kiruna καθώς και το Rovaniemi στη Φιλανδία. Ακόμη, στον Καναδά και την Αλάσκα είναι δυνατή η παρατήρηση του φαινομένου. Ο γενικός «κανόνας» είναι ότι στις βορειότερες περιοχές τα χρώματα είναι λαμπερότερα και τα σχήματα που παίρνει πιο εντυπωσιακά.