Η επεξεργασία των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων αποτελεί την κομβική θωράκιση του υδάτινου και χερσαίου περιβάλλοντος και μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό υδάτινο πόρο, μέσω της επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων λυμάτων σε χρήσεις που δεν απαιτούν καθαρό πόσιμο νερό, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο Μεσόγειος SOS, με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόοδο των ευρωπαϊκών κρατών στην επεξεργασία των αστικών λυμάτων.
Η χώρα μας, πάντως, φαίνεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο, καθώς με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων δημιουργήθηκε το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη αυτού του σημαντικού τομέα «παραγωγής» νερού. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Α. Ανδρεαδάκης στο ενημερωτικό δελτίο της περιβαλλοντικής οργάνωσης, στη σχετική προκήρυξη για τη χρηματοδότηση έργων έχουν ανταποκριθεί πάνω από 25 δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης για την αξιοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων από υφιστάμενες εγκαταστάσεις, ενώ μέσα μέσα στο επόμενο δίμηνο αναμένεται η ένταξη όσων πληρούν τις προϋποθέσεις για χρηματοδότησή τους.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσει να προσφεύγει με δικαστικά μέσα εναντίον των χωρών στις οποίες παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις.