Η ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Μουσείων και Συλλογών Μοντέρνας Τέχνης (ICOM -CIMAM) διεξάγεται από σήμερα έως την Τετάρτη στη Λιουμπλιάνα, στο Σεράγεβο και στο Ζάγκρεμπ.

Οι οργανωτές της φετινής συνέλευσης που θα επικεντρωθεί στις σύνθετες σχέσεις μεταξύ μουσείων και του περιβάλλοντός τους, αναμένουν 170 διευθυντές και επιμελητές μουσείων και γκαλερί από 40 χώρες συμμετάσχουν στη συνάντηση.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τη σημασία του τοπικού περιβάλλοντος και τις αλλαγές στην αντίληψη των ανθρώπων για τα μουσεία, καθώς, όπως πιστεύουν οι οργανωτές, αποτελούν κάτι περισσότερο από μουσειακά κτίρια.

Η Λιουμπλιάνα, το Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο είναι τα κέντρα τριών από τα νεότερα ευρωπαϊκά κράτη, στα οποία το κομμουνιστικό σύστημα γρήγορα αντικαταστάθηκε από τη νεοφιλελεύθερη οικονομία.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κατάσταση στις τρεις πόλεις, για την εμπειρία τους όσον αφορά τη λειτουργία μουσείων και την οργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Οι εργασίες της συνάντησης υπό το σύνθημα «Το Μουσείο και η πόλη» θα διεξαχθούν στις πρωτεύουσες της Σλοβενίας και της Κροατίας, στη Λιουμπλιάνα και στο Ζάγκρεμπ. Οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν και στην πρωτεύουσα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, το Σεράγεβο, όπου θα επισκεφθούν γκαλερί σύγχρονης τέχνης.

Στη Λιουμπλιάνα, η επιμελήτρια Μπόγια Πίσκουρ θα παρουσιάσει το νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που θα ανοίξει τις πύλες του στις 26 Νοεμβρίου και οι Άστα Βρέτσκο και Γερνέι Καλούζα θα μιλήσουν για το εναλλακτικό πανεπιστήμιο, το «Workers’ Punk University».

Η ετήσια συνάντηση της ICOM-CIMAM διοργανώνεται από τη Σύγχρονη Γκαλερί της Λιουμπλιάνας, το Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ζάγκρεμπ.