Πιο συνειδητοποιημένοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι σε πρόσφατο ευρωβαρόμετρο θεωρώντας την ως το δεύτερο σημαντικότερο παγκόσμιο πρόβλημα μετά τη φτώχεια, τον λιμό και την έλλειψη πόσιμου νερού και αφήνοντας τρίτη την οικονομική κρίση.
Οι Κύπριοι και οι Ελληνες έδωσαν τον μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας στην κλιματική αλλαγή από όλους τους Ευρωπαίους (8,9 και 8,6 αντίστοιχα, με 7,4 μέσο όρο στην ΕΕ), ενώ τα οικονομικά προβλήματα απασχολούν περισσότερο τους κατοίκους της χώρας μας μεταξύ όλων των κρατών της Γηραιάς Ηπείρου.
Στην ερώτηση ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα ένα 64% των Ευρωπαίων επέλεξε τη φτώχεια, τον λιμό και την έλλειψη πόσιμου νερού, 51% την κλιματική αλλαγή, 45% την οικονομική κρίση και 38% τη διεθνή τρομοκρατία. Η ανησυχία για τη φτώχεια, τον λιμό και την έλλειψη νερού είναι εντονότερη στη Γαλλία (81%), ενώ οι Σουηδοί είναι εκείνοι που ανησυχούν σε μεγαλύτερο ποσοστό για την αλλαγή του κλίματος (68%).
Ο κίνδυνος της οικονομικής κρίσης αξιολογείται ψηλότερα από τους Ελληνες (78%), η διεθνής τρομοκρατία και οι ένοπλες συγκρούσεις από τους Βούλγαρους (53% και 42%), η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού από τους Σουηδούς (45%), η δυνατότητα πρόσβασης σε ενεργειακές πηγές από τους Δανούς (45%), η εξάπλωση επιδημιών από τους Σλοβάκους (41%) και η εξάπλωση των πυρηνικών από τους Ελληνες (28%).
Σύμφωνα με το «Έθνος», το 78% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ το 68% επιθυμεί συνάρτηση της φορολογίας με την ενεργειακή χρήση. Επίσης οι Ευρωπαίοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την ΕΕ, αφού το 88% πιστεύει ότι μπορεί να επεκτείνει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ το 53% δήλωσαν ότι το τελευταίο εξάμηνο υιοθέτησαν πρακτικές φιλικότερες προς το περιβάλλον.