Οι όρκες- ή φάλαινες-δολοφόνοι- φαίνεται πως έχουν αναπτύξει έναν τρόπο για να ενώνουν τις δυνάμεις τους στο κυνήγι με στόχο φώκιες που ελπίζουν να τη γλιτώσουν πάνω σε κομμάτια πάγου.
Οι όρκες συντονίζουν τις ουρές και τις κινήσεις τους για να προκαλέσουν μεγάλα κύματα ακριβώς δίπλα στο κομμάτι του πάγου, προκειμένου η άτυχη φώκια να πέσει στο νερό, όπου δεν έχει καμία πιθανότητα να τους γλιτώσει….
Οι επιστήμονες παρατήρησαν με μεγάλη προσοχή αυτό το «κοινό μέτωπο» των φαλαινών στο κυνήγι, που δείχνει πόσο μεθοδικό είναι το εγχείρημά του.
Ο επικεφαλής των ερευνητών στην Ανταρκτική εξήγησε πως κάποιες λίγες φορές οι φώκιες κατάφερναν να ξεγλιστρήσουν μέσα στο «χαμό», ωστόσο τις περισσότερες φορές, τρεις στις τέσσερις, το κυνήγι των φαλαινών ήταν απόλυτα επιτυχημένο.
Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν επίσης από την ακρίβεια με την οποία οι φάλαινες αποσπούσαν από το θήραμά τους μόνο το θρεπτικό κρέας του και άφηναν κατά μέρους το σκληρό δέρμα και το κεφάλι. Τα… υπολείμματα του κυνηγιού που εντόπισε η ερευνητική ομάδα το αποδεικνύουν…
Τις τράβηξαν ο Δρ. Ρόμπερτ Πίτμαν, θαλάσσιος βιολόγος από την Εθνική Αρχή Ωκεανών και Ατμόσφαιρας στην Καλιφόρνια και οι συνάδελφοί του Τζον Ντέρμπαν και Κάθριν Τζεφς που βρέθηκαν στην Ανταρκτική βοηθώντας ένα συνεργείο του BBC που έκανε γυρίσματα για το ντοκιμαντέρ «Παγωμένος πλανήτης».
Το βίντεο τραβήχτηκε παλαιότερα και δείχνει μία ομάδα φαλαινών που σηκώνουν κύμα και πετούν τη φώκια στη θάλασσα, όμως, όπως φαίνεται δεν την σκοτώνουν και μετά από λίγο η φώκια ξαναεμφανίζεται πάνω στον πάγο. Εκτιμάται πως αυτό έγινε διότι οι φάλαινες εκπαίδευαν τα μικρά τους…
Δείτε τις φωτογραφίες και το βίντεο