Η Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP22) ξεκίνησε στο Μαρακές λίγες ημέρες μετά από την εφαρμογή της Συνθήκης του Παρισιού, με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η διεθνής κοινότητα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η συμφωνία για το Κλίμα υπεγράφη από 192 κράτη, εκατό από τα οποία την έχουν ήδη επικυρώσει, υπογράμμισε κατά την έναρξη της διάσκεψης η πρόεδρος της COP21 Σεγκολέν Ρουαγιάλ.
«Ναι, καταστήσαμε όλοι μαζί πιθανό, αυτό που λέγαμε ότι είναι απίθανο», δήλωσε.
Οι εργασίες της διάσκεψης θα διαρκέσουν από τις 7 μέχρι τις 18 Νοεμβρίου και όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το σύνθημα για αυτή τη χρονιά είναι «Ώρα για Δράση».
Για τον Σαλαχεντίν Μεζουάρ, πρόεδρο της COP22, αυτή η Διάσκεψη είναι «μια ευκαιρία να κάνουμε τις φωνές των χωρών που είναι πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές να ακουστούν. Ιδιαίτερα αφρικανικές και νησιωτικές χώρες. Είναι επείγον να δράσουμε για αυτά τα ζητήματα που συνδέονται με την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Αυτή η Διάσκεψη θα είναι Διάσκεψη δράσης».
Πολλοί θεωρούν, ωστόσο, ότι η φετινή Διάσκεψη θα είναι ο φτωχός συγγενής της Διάσκεψης του Παρισιού, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι και κατέληξε σε αυτή τη σημαντική συμφωνία. Και αυτό γιατί η συμφωνία αυτή έθεσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι χώρες τα επόμενα χρόνια προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών. Πάντως, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η Συμφωνία του Παρισιού από μόνη της δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς είναι απαραίτητο οι χώρες να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους και να βρουν λύσεις για τις λεπτομέρειες που προκύπτουν.
Μερικά από τα ζητήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η Διάσκεψη του Μαρακές είναι ο τρόπος με τον οποίο θα συμπεριληφθούν όλες οι χώρες στις διαπραγματεύσεις, το περιεχόμενο των δεσμεύσεων για τις κλιματικές αλλαγές, το πώς θα παρακολουθείται η πρόοδος της εφαρμογής, καθώς και το πως μπορούν να υποστηριχθούν οι φτωχές χώρες.
Όπως δήλωσε στους New York Times, η διευθύντρια του προγράμματος για το κλίμα στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων, Πάουλα Καμπαγιέρο: «Το Παρίσι σηματοδότησε μία σημαντική στροφή προς την απελευθέρωση από τα ορυκτά καύσιμα, έτσι ώστε ο κόσμος να γίνει περισσότερο βιώσιμος. Εκεί προέκυψε μία συμφωνία φιλόδοξη που βλέπει μπροστά. Τώρα πρέπει να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις. Η COP22 αφορά τη δράση: στην προώθηση της εφαρμογής, στη διασφάλιση ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν την υποστήριξη που χρειάζονται. Τώρα είναι η ώρα για δράση».