Ιστορίες για την αλληλεπίδραση της κοινωνίας με τον φυσικό κόσμο κλήθηκαν να αφηγηθούν φέτος οι συμμετέχοντες στον ετήσιο διαγωνισμό φωτογραφίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου. Ιστορίες που έπρεπε να «λένε» οι φωτογραφίες τους.
Ο Αμερικανός φωτογράφος Tim Laman κέρδισε την πρωτιά με τη φωτογραφία του με απειλούμενο ουρακοτάγκο στο Βόρνεο.
Αφήνοντας πίσω του σχεδόν 50.000 συμμετοχές από 95 χώρες, ο Laman και ο ουρακοτάγκος ξεχώρισαν. «Ο διαγωνισμός Wildlife Photographer of the Year αναδεικνύει μερικά από τα μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με την κοινωνία και το περιβάλλον», τόνισε ο διευθυντής του Μουσείου Sir Michael Dixon. «Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητα; Μπορούμε να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με τη φύση; Οι νικητήριες φωτογραφίες αγγίζουν τις καρδιές μας και μας καλούν να σκεφτούμε διαφορετικά για τον κόσμο και τη φύση».
Η φωτογραφία του Laman χρειάστηκε πολλή αφοσίωση για να βγει. Ο φωτογράφος σκαρφάλωνε με σχοινιά επί τρεις ημέρες σε δέντρα ύψους 30 μέτρων για να τοποθετήσει κάμερες που θα μπορούσε να ενεργοποιήσει από απόσταση. Έτσι κατάφερε να «συλλάβει» το πρόσωπο του ουρακοτάγκου από ψηλά με το δάσος να απλώνεται από κάτω.
Οι ουρακοτάγκοι αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο εξαφάνισης καθώς χάνουν το φυσικό τους περιβάλλον και είναι θύματα λαθροθηρίας.
Στην κατηγορία «urban» νικητής ήταν ο Nayan Khanolkar που φωτογράφισε μια μοναχική λεοπάρδαλη να περιφέρεται σε δρομάκι της Μουμπάι, στην Ινδία, δίπλα στο εθνικό πάρκο Sanjay Gandhi. Εκεί ζει η φυλή Warli που έχει μάθει να συνυπάρχει με τα μεγάλα αιλουροειδή της περιοχής.
Ο 16χρονος Gideon Knight από το Ηνωμένο Βασίλειο βγήκε πρώτος στην κατηγορία Young Wildlife Photographer of the Year για τη φεγγαρολουσμένη φωτογραφία του.
Ο Σουηδός Mats Andersson θριάμβευσε στην κατηγορία ασπρόμαυρης φωτογραφίας με τη συγκινητική εικόνα του μιας κουκουβάγιας που θρηνεί το θάνατο του συντρόφου της.
Η έκθεση με τις 100 καλύτερες φωτογραφίες εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείο και αργότερα θα περιοδεύσει στη Βρετανία αλλά και σε άλλες χώρες.