Οι πιο ενεργοβόρες περιοχές της Ελλάδας είναι η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, η Καβάλα και η Καστοριά, σε αντίθεση με τις πιο «νοικοκυρεμένες», εκείνες της Ροδόπης, της Ηλείας, της Δωδεκανήσου, των Κυκλάδων και του Ρεθύμνου.
Αυτό προκύπτει από έρευνα της εταιρείας παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco και παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου της οικολογικής οργάνωσης WWF, όπου έγινε και η παρουσίαση του Πρωταθλήματος Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΠΕΞΕ), στο οποίο, έως σήμερα, η Ελλάδα κατέχει την 1η θέση. Παρών στη συνέντευξη ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης.
Το ΠΕΞΕ είναι διαγωνισμός, που πραγματοποιείται τόσο εθνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας χώρας και του νοικοκυριού, που θα επιτύχει τη μεγαλύτερη μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και σε εκπομπές CO2.
Μέσω του διαγωνισμού, ο οποίος ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο και αναμένεται αν ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2012, οι συμμετέχοντες δημιουργούν έναν ηλεκτρονικό λογαριασμό, ο οποίος αποτελεί και το ενεργειακό τους προφίλ, και μπορούν να παρακολουθούν τα αποτελέσματα της κατανάλωσής τους και, παράλληλα, να προβλέπουν το ενεργειακό τους προφίλ για τα επόμενα χρόνια.
Το ΠΕΞΕ ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να υλοποιήσουν τις δράσεις εκείνες, που θα επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Ελλάδα υλοποιείται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς και την εταιρεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών Helesco με την υποστήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy Europe και τη χορηγία του ομίλου Eurobank EFG.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να αυξήσει το ενεργειακό κοίτασμα της χώρας μας και να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τις επόμενες γενιές, καθώς θα καταφέρει να αυξήσει το ΑΕΠ, ενώ παράλληλα αναμένεται να δημιουργήσει νέες πράσινες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.
«Η εξοικονόμηση ενέργειας θα μπορούσε να αποτελέσει εθνικό προϊόν στη δύσκολη φάση που περνάει η χώρα μας. Προστατεύουμε το περιβάλλον, μειώνουμε τους ρύπους και εξοικονομούμε ενέργεια και χρήματα αυτήν την εποχή», δήλωσε γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στα έπαθλα του διαγωνισμού, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι η συμμετοχή.
Σημείωσε πως για να επιτύχουν τον στόχο τους, να συγκεντρώσουν έως και τον Ιανουάριο τις διπλάσιες συμμετοχές, χρειάζονται τη συμβολή όλων. «Η χώρα μας έως σήμερα είναι 1η στην κατάταξη σε παγκόσμιο επίπεδο και σήμερα έχουμε ανάγκη να έχουμε κάποιες πρωτιές», συμπλήρωσε.
Ο γενικός διευθυντής Εργασιών, Τεχνολογίας και Οργάνωσης και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ομίλου Eurobank EFG, Σταύρος Ιωάννου, δήλωσε πως η συνεργασία του Ομίλου με την WWF Ελλάς στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας. «Σ’ αυτή την πρωτοφανή οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι σημαντικό να περιορίζουμε τις σπατάλες και να μειώνουμε τα έξοδά μας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον, το οποίο μας αφορά όλους», είπε.
Ο διευθυντής της Helesco, Γιώργος Καμάρας, τόνισε από την πλευρά του, πως η πρωτοβουλία αυτή δεν κοστίζει τίποτα, αλλά θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, καθώς «θα μπορούμε να διαπιστώσουμε τι καταναλώνει ένα είδος κατοικίας. Στη χώρα μας δεν είχαμε ποτέ αυτά τα στοιχεία και όταν αυτά λείπουν, κανείς δεν μπορεί να σχεδιάσει ή και να υλοποιήσει δράσεις».