Μακρύ, δύσκολο και επικίνδυνο είναι το ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα μεταναστευτικά πουλιά από ευρωπαϊκές χώρες με ψυχρό κλίμα προς χώρες της Αφρικής, προκειμένου να αναζητήσουν θερμότερες και ευνοϊκότερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους.
Πέρα όμως από τους φυσικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν, περίπου 25 εκατομμύρια απ’ αυτά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου.
Σύμφωνα με πρόσφατη σχετική μελέτη της BirdLife International, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο.
Τα μεταναστευτικά πουλιά, αφού ξεπεράσουν τον κίνδυνο παράνομης θανάτωσης αλλά και το μεγάλο φυσικό εμπόδιο της θάλασσας της Μεσογείου, έχουν να διασχίσουν και την αφιλόξενη έρημο Σαχάρα και μάλιστα δύο φορές το χρόνο.
Γι’ αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών, είτε αυτή γίνεται με όπλα είτε με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δολώματα ή άλλους τρόπους.
Η BirdLife International και ο εταίρος της στην Ελλάδα, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε τον κόσμο της μετανάστευσης των πουλιών μέσα από τις εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών (Eurobirdwatch) στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016. Οι εκδηλώσεις εστιάζουν στην ανάγκη προστασίας των πουλιών και μεταναστευτικών τους διαδρομών, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι της μετανάστευσης.
Στόχος της Ευρωπαϊκής Γιορτής των Πουλιών είναι η προώθηση της ευαισθητοποίησης για το αξιοθαύμαστο ταξίδι της μετανάστευσης αλλά και των αναγκών των μεταναστευτικών πουλιών στους τόπους αναπαραγωγής, τα μεταναστευτικά περάσματα και τις περιοχές διαχείμασής τους στη Μεσόγειο και την Αφρική.
Οι εκδηλώσεις φέτος πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 36 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών, ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες και παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Στην Ελλάδα, οι προγραμματισμένες δράσεις θα πραγματοποιηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου σε 30 περιοχές, σε συνεργασία με Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, δήμους και τοπικούς φορείς. Στις εκδηλώσεις που υλοποιήθηκαν το 2015 σε 36 περιοχές στη Ελλάδα, συμμετείχαν περισσότερα από 7.000 άτομα.
Συνολικά σε 41 χώρες οργανώθηκαν 1.093 δράσεις, συμμετείχαν 32.000 άτομα, ενώ παρατηρήθηκαν και μετρήθηκαν περίπου 5 εκατομμύρια πουλιά.