Σκότωσε περισσότερους από 15.000 ανθρώπους και προκάλεσε τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή των τελευταίων 25 ετών.

Δυστυχώς όμως, απ’ ότι φαίνεται οι επιπτώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου, αλλά επηρέασαν μέχρι και την Ανταρκτική.

Ένα γιγάντιο κύμα ταξίδεψε 12874 χιλιόμετρα, διασχίζοντας τον Ειρηνικό, μέχρι που «έσκασε» σε ένα τείχος πάγου ύψους πάνω από 80 μέτρα, στο νοτιότερο άκρο της Γης.

Σαν αποτέλεσμα είχε να αποσχιστούν αρκετά τεράστια κομμάτια πάγου και να απομακρυνθούν, ένα , μάλιστα, είχε μέγεθος μεγαλύτερο από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Το φαινόμενο ανακάλυψαν ερευνητές που μελετούσαν φωτογραφίες της Γης, από τη NASA, προσπαθώντας να χαρτογραφήσουν την πορεία που ακολούθησε, κατά το διάρκειας 18 ωρών ταξίδι, το tsunami διασχίζοντας τον κόσμο.

Μέσω δορυφορικών εικόνων, οι ερευνητές κατάφεραν και είδαν σχεδόν σε πραγματικό χρόνο την απόσχιση των ογκωδών κομματιών πάγου, σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.

Ο παγετώνας Sulzberger, το οποίο είχε μετακινηθεί ανεπαίσθητα, τα τελευταία 50 χρόνια, καταπονήθηκε τόσο πολύ από το κύμα, ώστε τεράστια κομμάτια αποσχίστηκαν από αυτόν.

Το ύψος του κύματος μπορεί να ήταν μόνο 0.3 μέτρα όμως η έντασή του ήταν ιδιαίτερα ισχυρή και είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση.