Μπορεί να είμαστε ακόμη στο 2015, αλλά ένας αρχιτέκτονας έχει ήδη σχεδιάσει πώς μπορεί να είναι η ζωή κάτω από το νερό τα επόμενα χρόνια. Ο Vincent Callebaut από το Βέλγιο έχει σχεδιάσει «αυτάρκεις ουρανοξύστες» ως ένα ασφαλές μέρος κάτω από τη θάλασσα όπου θα μπορούσε να ζήσει ο άνθρωπος, μειώνοντας τις εκπομπές άνθρακα στον πλανήτη. Οι οικολογικές, φιλικές στο περιβάλλον, δομές του δεν απαιτούν επικίνδυνα ορυκτά καύσιμα, αφού παράγουν τη δική τους ενέργεια και θέρμανση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτά τα κτίρια που ουσιαστικά φτιάχνουν ένα ολόκληρο χωριό θα μπορούσε να ζήσει πληθυσμός περίπου 2.000 ατόμων. Κάθε υποθαλάσσιος «ουρανοξύστης» έχει μια δομή που μοιάζει με μέδουσα, η είσοδος και οι αποβάθρες βρίσκονται στην επιφάνεια της θάλασσας και η κατασκευή ξετυλίγεται μέχρι το βάθος των 1.000 μέτρων. Τα σχέδια του καλλιτέχνη είναι πράγματι εντυπωσιακά.
Σύμφωνα με τα σχέδια, μέσα στις υποβρύχιες δομές υπάρχουν τα σπίτια, τα γραφεία και τα εργαστήρια, τα πάρκα και γεωργικές εκτάσεις με γκαζόν ή και φυτεμένα προϊόντα προς κατανάλωση. Φρέσκο πόσιμο νερό θα προέρχεται από μια μονάδα παραγωγής ενέργειας, η οποία θα χρησιμοποιεί μια ιδιαίτερη τεχνική για να διαχωρίζει το νερό από το αλάτι ώστε να μπορεί να καταναλωθεί, ενώ το οξυγόνο θα ανανεώνεται μέσω ειδικών «καμινάδων» στο κάθε κτίριο.
Κάθε ανεστραμμένος «ουρανοξύστης» θα έχει 250 ορόφους και μισό χιλιόμετρο πλάτος. Το κάθε οικολογικό χωριό θα κοστίζει περίπου 1.430 λίρες ανά τετραγωνικό μέτρο για να κατασκευαστεί και ο Vincent πιστεύει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί στους μεγάλους ωκεανούς του κόσμου.
Δείτε τις εικόνες από τα ομολογουμένως εντυπωσιακά κτίρια που σχεδιάζει ο αρχιτέκτονας…