Η πρόταση του υπουργού Γεωργίας του Ισραήλ, Ούρι Αριέλ, ο οποίος εισηγήθηκε να… εξορίζονται τα αδέσποτα σε τρίτες χώρες αντί να στειρώνονται, προκάλεσε την οργή της αντιπολίτευσης αλλά και των οργανώσεων για την προστασία των ζώων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Yedioth Ahronoth, o Αριέλ έστειλε πρόσφατα μια επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος Άβι Γκαμπάι, προτείνοντάς του, αντί να χρησιμοποιήσει τα χρήματα που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό για τη στείρωση των αδέσποτων να τα δώσει για «να μεταφέρει τα ζώα σε μια τρίτη χώρα που θα τα δεχτεί». Ένας εκπρόσωπος του Αριέλ διευκρίνισε ότι η πρότασή του απορρίφθηκε.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εκδώσω ξένο διαβατήριο για τον Πίτζκελεχ» έγραψε στο Twitter η πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, αναρτώντας και μια φωτογραφία της στην οποία ταΐζει τον γάτο της.
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αριέλ, που είναι βαθύτατα θρησκευόμενος και μέλος του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία, θεωρεί ότι η στείρωση μπορεί να παραβαίνει την εντολή του Θεού περί «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε».
Όμως η Ζαχάβα Γκαλόν, η αρχηγός του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος Μερέτζ έγραψε στο Facebook ότι η ιδέα του Αριέλ είναι αντίθετη στη «θεμελιώδη ηθική» και πρότεινε να βρεθεί μια χώρα που να είναι πρόθυμη να παράσχει καταφύγιο στον ίδιο τον υπουργό.
Η Εταιρεία Προστασίας των Ζώων, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «αξιοθρήνητη» την πρόταση του υπουργού. «Το πρόβλημα των αδέσποτων είναι σοβαρό και εκτιμούμε ότι υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια γάτες στους δρόμους του Ισραήλ. Τα χρήματα που προορίζονται για τη στείρωσή τους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς και θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας», προειδοποίησε.
Ο βουλευτής Γιόελ Χάσον της αντιπολιτευόμενης Σιωνιστικής Ένωσης κατήγγειλε επίσης το σχέδιο του Αριέλ, χαρακτηρίζοντάς το «μεσαιωνικό». «Αν χρειαζόμασταν και άλλες αποδείξεις για την επιρροή της θρησκείας στη ζωή του Ισραήλ, ο υπουργός Αριέλ απέδειξε ότι οδεύουμε προς τη θεοκρατία», σημείωσε.
Ο εβραϊκός νόμος απαγορεύει τον ευνουχισμό των ζώων, που τον εξομοιώνει με τη βαρβαρότητα. Από το 1994, ένας νόμος που ψηφίστηκε στο Ισραήλ απαγορεύει τον βασανισμό, τη δηλητηρίαση και την εγκατάλειψη των ζώων.
«Αυτή η πρόταση είναι ανήθική. Σήμερα είναι οι γάτες. Αύριο, ο υπουργός θα βρει έναν θρησκευτικό λόγο για να μεταφέρει αλλού ανθρώπους» συνέχισε ο Χάσον.
Η βουλευτίνα Σέλι Γετσίμοβιτς του Εργατικού Κόμματος ανάρτησε στη σελίδα της στο Facebook ένα βίντεο με τον γάτο της, τον Πίτσι που είναι «φιλειρηνιστής και οπαδός της ισότητας, γεννημένος σ’ αυτή τη γη, σιωνιστής και σοσιαλδημοκράτης».