Τις ραγδαίες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη πρόκειται να υποστούν οι καλλιέργειες της χώρας κατά τη διάρκεια του αιώνα που διανύουμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Επιστημονικές προβλέψεις σκιαγραφούν τα πιο εφιαλτικά σενάρια για την αγροτική μας παραγωγή, οι οποίες, αν επαληθευτούν, θα αλλάξουν ριζικά τον χάρτη με τα προϊόντα που παράγει η κάθε περιοχή της Ελλάδας.
Παραδοσιακές καλλιέργειες θα εξαφανισθούν ή θα είναι απίθανο να αποφέρουν καρπούς εκεί που ευδοκιμούσαν παλαιότερα. Έτσι για παράδειγμα, η παραγωγή αραβοσίτου στη Θεσσαλία ια μειωθεί έως και 55%. Το βαμβάκι στις περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας θα μειωθεί έως και 29%. Παράλληλα, οι δενδρώδεις καλλιέργειες αναμένεται να μην ευδοκιμήσουν ξανά, ιδιαίτερα στις περιοχές της νότιας Ελλάδας και της Κρήτης.
«Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει αναμφισβήτητα τις καλλιέργειες της χώρας. Οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν και αυτό απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για τη διαχείριση των υδάτων που προορίζονται για άρδευση των καλλιεργειών», αναφέρει στη «Real planet» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, Κώστας Χαρτζουλάκης.
Τα πιο δυσάρεστα σενάρια εκτυλίσσονται στις περιοχές των Δωδεκανήσων, της Κρήτης, της κεντρικής και ανατολικής Ελλάδας αλλά και των Κυκλάδων. Σε αυτές τις περιοχές θα υπάρξει μείωση της παραγωγής περισσότερο από 10% στα φρούτα και στα κηπευτικά. Αντίστοιχα, η ελαιοπαραγωγή των περιοχών αυτών μαζί με την παραγωγή σταφυλιών, θα μειωθεί μέχρι 10%. Ειδικότερα στα νησιά των Κυκλάδων, η κατάσταση θα γίνει ανυπόφορη για όλες τις καλλιέργειες.
Οι συνθήκες θα είναι ακατάλληλες για την καλλιέργεια ελιάς, φρούτων, αμπελιών και κηπευτικών, ενώ οι μειώσεις στη σοδειά που πρόκειται να υπάρξουν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά λόγω της κλιματικής αλλαγής, ξεπερνά το 10% κατά μέσο όρο!