Από το ξεκίνημα του 2011 έχει καταγραφεί αυξημένος αριθμός εκθαλασσώσεων θαλάσσιων χελωνών από όλη την Ελλάδα.

Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ δέχθηκε ασυνήθιστα υψηλό αριθμό χελωνών πρόσφατα στο Κέντρο Διάσωσης. 7 χελώνες μεταφέρθηκαν στη Γλυφάδα μέσα σε τρεις ημέρες. Δυστυχώς η μία απεβίωσε με την άφιξη και η άλλη ύστερα από μία εβδομάδα.

Τα καλύτερα νέα των τελευταίων εβδομάδων είναι πως πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες τρεις απελευθερώσεις της χρονιάς!

Η δεύτερη απελευθέρωση μετά της «Σμαρώ» ήταν της «Δαμασκηνιάς»

Για μεγάλη της τύχη βρέθηκε από μια ομάδα κοριτσιών στο λιμάνι του Λαυρίου αφού είχε μόλις πριν από λίγο καταπιεί αγκίστρι. Χάρη στη βοήθεια ευαισθητοποιημένου εθελοντή, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης. Το αγκίστρι εντοπίστηκε στο ανώτερο τμήμα του οισοφάγου και αφαιρέθηκε με επέμβαση από την κτηνίατρό μας Λητώ Κριτσέλη. Παρέμεινε στην Εντατική μονάδα με θέρμανση κατ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Μόλις η θερμοκρασία έφθασε στους 18 βαθμούς μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη δεξαμενή και παρατηρήθηκε για δύο εβδομάδες. Προγραμματίστηκε η απελευθέρωσή της στα ανοιχτά με τη συνεργασία του AQUA DIVERS CLUB. Το εν λόγω καταδυτικό κέντρο έχει προσφέρει τη βοήθειά του σε πολλές απελευθερώσεις στα ανοιχτά της θάλασσας ειδικότερα για χελώνες μικρές σε μέγεθος ή χωρίς πτερύγιο, εξασφαλίζοντας την ασφαλέστερη επιστροφή τους στο βυθό.

Μαζί με το AQUA DIVERS CLUB ο ΑΡΧΕΛΩΝ διοργάνωσε εκδήλωση Σαββατοκύριακου, γιορτάζοντας τη συνεργασία και τη γενναιόδωρη προσφορά του AQUA DIVERS CLUB με χορηγία της μεγάλης μας δεξαμενής μέσα από δωρεές των μαθητών του καταδυτικού κέντρου.

Με μεγάλη μας χαρά, την «Δαμασκηνιά» ακολούθησε η «Μαριλένα» σφραγίζοντας την 3η απελευθέρωση της χρονιάς. Η «Μαριλένα» αποτέλεσε την πρώτη μεταξύ των πολλών χελωνών που έφθασαν στο Κέντρο Διάσωσης από τη Λευκάδα.

Βρέθηκε στις 04/05/10 με τραύμα στο κεφάλι και πήρε το όνομά της από τη μικρή κόρη της Βούλας Αυλωνίτη, η οποία εργάζεται σε έναν τοπικό σύλλογο προστασίας ζώων.
Η συγκεκριμένη θηλυκή Caretta caretta με καμπύλο μήκος καβουκιού 66εκ. ζυγίζει 35 κιλά (βάρος κατά την άφιξη).

Λίγο περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, και ύστερα από σταθερή φαρμακευτική θεραπεία και σκληρή δουλειά από τους εθελοντές μας, κρίθηκε έτοιμη προς αποχώρηση.

Λίγο πριν την ημέρα της απελευθέρωσης, μεταφέρθηκε σε μεγαλύτερη δεξαμενή με σκοπό να παρατηρηθεί η συμπεριφορά της. Αφού πέρασαν δύο εβδομάδες ήταν πια φανερό πως ήρθε η στιγμή να φύγει.
Την πήγαμε στην παραλία Λεγραινά και την παρακολουθήσαμε καθώς πορεύτηκε προς το ηλιοβασίλεμα.

Χελώνες μας, σας ευχόμαστε ότι καλύτερο για μια ασφαλή ζωή!