Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε σήμερα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική «εναλλακτική» ενέργεια που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να επιτύχει τους στόχους της όσον αφορά τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

«Θα ήθελα κάποιος να μου δείξει πώς θα σεβαστούμε τις περιβαλλοντολογικές μας δεσμεύσεις (…) αναπτύσσοντας την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, περιμένοντας (την ανάπτυξη) των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και απέχοντας από την πυρηνική ενέργεια», αναρωτήθηκε ο Σαρκοζί μιλώντας σε ένα συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Ανάμεσα στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι και η πυρηνική ενέργεια, η οποία είναι η μοναδική που θα μας επιτρέψει να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας για τη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις οποίες έχουμε υποσχεθεί να σεβαστούμε στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Σαρκοζί.

Η Γαλλία διαθέτει 58 πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι παράγουν το 75% με το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

«Η Γαλλία έχει κάνει κάποιες πολύ φιλόδοξες δεσμεύσεις όσον αφορά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος. «Όμως είναι ξεκάθαρο (…) ότι δεν θα λύσουμε το πρόβλημα μόνο με την ηλιακή (ενέργεια) και τις ανεμογεννήτριες».

Εξάλλου ο Σαρκοζί επεσήμανε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη απειλείται από την κερδοσκοπία στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες.

«Η ακραία απορρύθμιση των οικονομικών αγορών οδήγησε τον κόσμο στην άκρη της αβύσσου. Μία αγορά χωρίς κανόνες δεν είναι πλέον αγορά», υπογράμμισε.

Η Γαλλία έχει αναγάγει τη θέσπιση κανόνων κατά της κερδοσκοπίας στις τιμές των πρώτων υλών σε προτεραιότητά της προεδρία της Ομάδας των 20 (G20), επισημαίνοντας ότι θα προκαλέσει λιμό και πολιτική αστάθεια.

Ο Σαρκοζί επεσήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στις αγορές των πρώτων υλών, ενώ ζήτησε τουλάχιστον να δημιουργηθούν βάσεις δεδομένων που να δείχνουν ποιος συναλλάσσεται τι και ποια είναι τα παγκόσμια αποθέματα.

Προειδοποίησε εξάλλου ότι η ρευστότητα των τιμών που επηρεάζει τα βασικά προϊόντα, όπως το ρύζι, μπορεί να προκαλέσει στο μέλλον «πολέμους (λόγω της) πείνας», καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια το 2050.