Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κ. Μαθιουδάκη, με στελέχη της τρόικας αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του μνημονίου στον τομέα της ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο κ. Μαθιουδάκης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του νομοσχεδίου για την λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου υλοποιούνται υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν όχι μόνο από το μνημόνιο αλλά και από τις Κοινοτικές Οδηγίες για την ενέργεια, όπως ο διαχωρισμός των δικτύων, η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της ΡΑΕ, κλπ.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν επίσης τα επόμενα βήματα στην πορεία απελευθέρωσης των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, οι εξελίξεις με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και υλοποιούνται από την αρχή του χρόνου, κ.α.

Η κυβέρνηση τελεί εξάλλου εν αναμονή της απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα της συμμετοχής ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να ανασταλεί η διαδικασία αυτή, εφόσον έχει αποφασιστεί η περαιτέρω μετοχοποίηση της εταιρίας, με το επιχείρημα αφενός ότι η παραχώρηση λιγνιτικής παραγωγής θα οδηγήσει μείωση της αξίας της εταιρίας και αφετέρου ότι μετά τη μετοχοποίηση το ποσοστό του Δημοσίου στη ΔΕΗ θα περιοριστεί κάτω από το 51 %.