Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από επίδοξους εμπρηστές και καταπατητές επιχειρεί να προωθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, με το σχέδιο νόμου για την επίσπευση των δασικών χαρτών, που θέτει σε διαβούλευση.
Βασικός στόχος είναι μέσα στην επόμενη τριετία και ειδικά στη βορειανατολική Αττική, να χαραχθούν από το φθινόπωρο οι πράσινες γραμμές, οι οποίες θα καθορίζουν με σαφήνεια τα όρια των δασικών εκτάσεων.
Στο παρελθόν είχαν γίνει αρκετές απόπειρες εκπόνησης δασικών χαρτών οι οποίες όμως «σκοντάφταν» στο γεγονός ότι από τη σύγκριση των στοιχείων από τις αεροφωτογραφίες του 1945 και του 1960, έχουν χαθεί πάνω από 12 εκατ. στρέμματα δασοκάλυψης.
Τα νέα στοιχεία που εισάγουν οι προς συζήτηση θέσεις του ΥΠΕΚΑ, εντοπίζονται στους εξής τομείς:
Ιδιοκτησιακό: Εφόσον ένα ακίνητο ενταχθεί μέσα στην πράσινη γραμμή, τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει στα δικαστήρια, τίτλους από το 1833 και εφόσον δικαιωθεί, τότε θα του αναγνωριστεί η κυριότητα σε μια δασική περιοχή, που υπόκειται σε συγκεκριμένο καθεστώς αξιοποίησης.
Υπόβαθρα: Ως σημείο αναφοράς καθορίζονται οι παλαιότερες και πληρέστερες αεροφωτογραφίες κάθε περιοχής, που παραπέμπουν στο 1945. Αν τα στοιχεία θεωρούνται απρόσφορα, τότε μπορεί να στηριχθούν οι καταγραφές των αεροφωτογραφιών του 1960. Με το συγκεκριμένο τρόπο, αν στην πράξη δεν γίνει κατάχρηση, ξεπερνιέται ένα μεγάλο εμπόδιο και ακυρώνονται προτάσεις που είχαν προωθηθεί τα τελευταία χρόνια και είχαν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικές.
Δασικοί Χάρτες: Οι υπηρεσίες δασών, οι οποίες πλέον ανήκουν στη περιφέρεια, είναι αρμόδιες για να χαράξουν τις πράσινες γραμμές. Δεδομένου ότι, οι υπάλληλοι δεν επαρκούν, είναι δυνατόν να ανατεθεί το καθήκον σε ιδιώτες μελετητές. Οι χάρτες των περιοχών εξασφαλίζονται στο Κτηματολόγιο και καλύπτονται από τους πόρους που διατίθενται από το συγκεκριμένο έργο.
Πόροι: Εξασφαλίζονται από το νεοθεσπιζόμενο «ειδικό τέλος άσκησης αντιρρήσεων», το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Το «δασόσημο» θα πληρώνουν όσοι διεκδικούν δασικές εκτάσεις και θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση των δράσεων για τους δασικούς χάρτες.
Διαδικασίες: Προβλέπεται η ανάρτηση των δασικών χαρτών και από το Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι. Οι ενστάσεις θα υποβάλλονται μέσω του Κτηματολογίου, αλλά και των ΚΕΠ, μαζί με τα στοιχεία που τις τεκμηριώνουν. Δικαίωμα υποβολής ένστασης έχουν όσοι διαθέτουν ακίνητα στην περιοχή, το Δημόσιο, αλλά και οι δήμοι, στα όρια των οποίων βρίσκεται η δασική έκταση. Προβλέπονται χρονοδιαγράμματα για κάθε βήμα, ενώ καθορίζονται τριμερείς επιτροπές που τις εκδικάζουν.
Επικύρωση: Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης, υποβολής ενστάσεων και εκδίκασής τους, ο δασικός χάρτης κυρώνεται από τον περιφερειάρχη και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Ισχύει για πάντα, εκτός και αν υπάρξει τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου. Αν δεν υπάρχουν ενστάσεις, η επικύρωση γίνεται μέσα σε 40 ημέρες.
Επίσης, δημιουργείται Πράσινο Ταμείο όπου θα είναι ο αποδοχέας των τελών από τους ημιυπαίθριους και τις άλλες «τακτοποιήσεις», ενώ θα μπορεί να δέχεται δωρεές, χορηγίες, ακόμη και κληρονομιές. Υποχρεώνεται να κοινοποιεί μέσω Διαδικτύου όλες τις ενέργειες που χρηματοδοτεί και να εκπονεί ετήσιο απολογισμό. Θα έχει τη δυνατότητα να συνάπτει δάνεια για τη χρηματοδότηση περιβαλλοντικών παρεμβάσεων.
Πηγή: econews.gr