Η ανακάλυψη του εξαιρετικά ραδιενεργού νερού στα υπόγεια των μονάδων του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, δυστυχώς, καταδεικνύει ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι φαινόταν αρχικά, ενώ η διαρροή ραδιενέργειας θα συνεχιστεί. Ως ελλιπείς και συχνά παραπλανητικές χαρακτηρίζονται οι πληροφορίες που παρέχονται τόσο από την Ιαπωνική κυβέρνηση, όσο και από τη διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.
Για τους λόγους αυτούς, η εξειδικευμένη ομάδα της Greenpeace σε θέματα ραδιενέργειας, ξεκίνησε, χθες, έρευνα για το πραγματικό μέγεθος της διαρροής ραδιενέργειας, στις περιοχές που βρίσκονται περιμετρικά του σταθμού της Φουκουσίμα. Αποστολή της ομάδας, μεταξύ άλλων, είναι να παρέχει ανεξάρτητες εκτιμήσεις για τα επίπεδα της ραδιενέργειας, αλλά και να αναδείξει τις επιπτώσεις της πυρηνικής αυτής κρίσης στον τοπικό πληθυσμό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ήδη υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τα σπίτια του.
Ο επικεφαλής της ομάδας της Greenpeace, Jan van de Putte, δήλωσε:
«Από την αρχή της πυρηνικής κρίσης, οι αρχές έχουν επανειλημμένως υποβαθμίσει τόσο τους κινδύνους, όσο και το μέγεθος της διαρροής ραδιενεργών υλικών στο περιβάλλον. Με την παροχή ειλικρινών και ανεξάρτητων εκτιμήσεων, πάντα με απόλυτη διαφάνεια σχετικά με τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια για τον πληθυσμό, σκοπεύουμε να παρέχουμε εναλλακτική πληροφόρηση, σε σχέση με τις, συχνά αντικρουόμενες, επίσημες ενημερώσεις».
Δυσκολεύει το έργο τερματισμού της διαρροής ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό
Η κατάσταση, ωστόσο, παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη. Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, κ. Καν, δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειες των τεχνικών, η κατάσταση στη Φουκουσίμα «δεν εμπνέει ακόμα αισιοδοξία». Η εμφάνιση νερού, με επίπεδα ραδιενέργειας χιλιάδες φορές περισσότερο από το φυσιολογικό, σημαίνει ότι υπάρχει, πιθανότατα, ρήγμα στα προστατευτικά περιβλήματα των αντιδραστήρων 1 και 2. Ως αποτέλεσμα αυτού, τρεις εργάτες στο σταθμό μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα -πιθανότατα από έκθεση σε ακτινοβολία Βήτα- ενώ το υπόλοιπο προσωπικό, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει προσωρινά το σταθμό. Άμεση προτεραιότητα της διαχειρίστριας εταιρείας Tepco, είναι να αφαιρέσει το νερό από τα υπόγεια. Οι διαδικασίες άντλησης ξεκίνησαν με δυσκολίες σήμερα, ωστόσο η Tepco αρνείται να ενημερώσει που πηγαίνει αυτό το εξαιρετικά ραδιενεργό νερό.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, κάλεσε τους κατοίκους που μένουν εντός της περιμετρικής ζώνης από 20 έως 30 χλμ από το σταθμό, να ετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, εφόσον τα επίπεδα ακτινοβολίας αυξηθούν και μάλιστα τους ζήτησε να εκκενώσουν την περιοχή εθελοντικά, καθώς «δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, ο σταθμός να σταματήσει να εκπέμπει ραδιενέργεια σύντομα». Οι περίπου 10-20 χιλιάδες κάτοικοι που εκτιμάται ότι παραμένουν ακόμη εντός αυτής της περιμετρικής ζώνης, είναι ήδη κλεισμένοι στα σπίτια τους εδώ και δύο εβδομάδες και το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίζουν έλλειψη σε προμήθειες πρώτης ανάγκης, όπως εμφιαλωμένο νερό και τρόφιμα. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με τα λεγόμενα ενός από τους κυβερνητικούς εκπροσώπους, μπορεί να χρειαστεί «μήνες ή και χρόνια» για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, όσοι έχουν ήδη φύγει.
πηγή: greenpeace