Η EDF Energy, η εταιρεία που αναπτύσσει σταθμούς πυρηνικής ενέργειας στη Βρετανία, έχει δεχθεί επιπλήξεις επιθεωρητών της κυβέρνησης μετά από μια σειρά παραβάσεων ασφάλειας στους αντιδραστήρες της Σκωτίας.

Δύο αντιδραστήρες στο Torness και στο East Lothian έχουν υποστεί βλάβες στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αποκαλύψεις έχουν αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών της Μεγάλης Βρετανίας. Η γαλλική EDF Energy παραδέχθηκε ότι δεν είχε ακολουθήσει τις σωστές διαδικασίες, αλλά επέμεινε ότι δεν υπήρξε κίνδυνος για το κοινό.

Μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από υπηρεσίες της βρετανικής κυβέρνησης αποκαλύπτει ότι υπήρχαν δύο σημαντικά γεγονότα στο Torness τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Σε ένα περιστατικό, μια κακή λειτουργία του εξοπλισμού διέκοψε την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν κυκλοφορητή αερίου.

Οι κυκλοφορητές αερίου είναι κρίσιμα στοιχεία, διότι εξασφαλίζουν ότι ο αέρας συνεχίζει να κινείται για την ψύξη των καυσίμων των αντιδραστήρων και την πρόληψη από την υπερθέρμανση. Το δεύτερο περιστατικό αφορούσε επίσης προβλήματα με την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με την EDF Energy, τα δύο γεγονότα ήταν εντελώς άσχετα.

Οι πυρηνικοί επιθεωρητές ζήτησαν από την EDF Energy περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα επεισόδια.

πηγή: greenbusiness