Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά. Ναι, αλλά για τα τετράποδά μας που έχουν διαφορετικό Ph δέρματος θυμηθείτε ότι το συχνό μπάνιο δεν κάνει καλό. Το χειμώνα, μην κάνετε το σκύλο σας μπάνιο πάνω από 1 φορά το μήνα ενώ το καλοκαίρι μπορείτε και συχνότερα.
Δείτε συμβουλές για να γίνει πιο διασκεδαστικό το «βασανιστήριο» με το νερό:
-Πριν βάλετε το σκύλο στη μπανιέρα, βουρτσίστε τον καλά για να αποκρύνετε όλες τις νεκρές τρίχες (αλλιώς θα καταλήξουν στο συφώνι και μπορεί να βουλώσει). Επίσης, βάλτε λίγο βαμβάκι μέσα σε κάθε αυτί του για να μην βραχούν και πάθει ωτίτιδα.
-Βάλτε στη μπανιέρα αντιολισθητικό χαλάκι για να μη γλιστρά ο σκύλος και φοβάται.
-Γεμίστε τη μπανιέρα με λίγο χλιαρό νερό, περίπου μέχρι τους αγκώνες του ζώου και βάλτε μετά μέσα το ζώο.
-Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο του ντους για να βρέξετε το σκύλο. Η πίεση του τρομάζει πολλές φορές το ζώο. Πάρτε ένα πλαστικό ποτήρι ή μία αντλία-spray και βρέξτε με αυτή το τρίχωμα του ζώου. Μην βρέχετε το κεφάλι, τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη.
-Αραιώστε το σαμπουάν του σκύλου με λίγο νερό, σε αναλογία 1 καπάκι σαμπουάν σκύλου με 1 καπάκι νερό. Μην χρησιμοποιείτε σαμπουάν για ανθρώπους. Κάντε ελαφρύ μασάζ σε όλο το σώμα,από το λαιμό έως την ουρά, κάτω από την κοιλιά και σε ένα ένα πόδι.
-Ξεβγάλτε πάλι με το πλαστικό κύπελλο και όχι με πίεση. Σιγουρευτείτε ότι έχει φύγει κάθε ίχνος σαπουνάδας από το δέρμα του ζώου και μην ρίχνετε νερό σε αυτιά, μάτια και μύτη. Αν θέλετε να πλύνετε το κεφάλι του, πάρτε λίγο νερό με το χέρι σας και περάστε απαλά, αποφεύγοντας τα μάτια.
-Αφήστε το σκύλο να τιναχθεί για να αφαιρέσει το νερό από πάνω του. Μπορείτε να τον βοηθήσετε στίβοντας ελαφρά τα πόδια, την ουρά και τα πιο μαλλιαρά σημεία του.
-Σκουπίστε καλά το σκύλο με μία πετσέτα και χρησιμοποιήστε και μπιστολάκι αν είναι χειμώνας, αλλά όχι σε ψηλή σκάλα γιατί τα ζώα καίγονται πολύ περισσότερο από εμάς. Αν το σκυλί σας φοβάται το μπιστολάκι, αφήστε το σε ένα δωμάτιο με την θέρμανση ανοιχτή τουλάχιστον για 6 ώρες, πριν ξανα βγει έξω ή για βόλτα.
Πηγή: adespoto.gr